latinica  ћирилица
02/12/2022 |  11:28 ⇒ 12:09 | Аутор: sputniknews.com

Кремљ: Услови Бајдена за преговоре – немогући, специјална операција се наставља

Кремљ није спреман за преговоре са САД ако је њихов услов "повлачење из Украјине", изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

Песков је подсјетио на изјаву предсједника САД Џоа Бајдена који је рекао да не планира контакте са руским предсједником Владимиром Путином у скорије време, али да је то могуће уколико руски лидер "покаже интересовање" за окончање сукоба у Украјини.

- Дакле, шта је фактички рекао предсједник Бајден – он је рекао да су преговори могући тек након што Путин оде из Украјине. Ето шта је он рекао - појаснио је Песков.

Истовремено је додао да Кремљ није спреман на то.

- Специјална војна операција се наставља. Међутим, предсједник Путин је био, јесте и остаје отворен за контакте, за преговоре. Наравно, најпожељнији начин да остваримо наше интересе је уз помоћ мирних, дипломатских средстава - нагласио је Песков, подсјетивши да је управо Путин још прије почетка специјалне операције покушавао да иницира преговоре са САД, НАТО-ом и ОЕБС-ом.

Портпарол Кремља је подсјетио и да САД не признају нове територије Русије те је оцијенио да то значајно отежава потрагу за неком врстом заједничког полазишта за дискусију.