latinica  ћирилица
02/12/2022 |  11:28 ⇒ 12:09 | Аутор: sputniknews.com

Кремљ: Услови Бајдена за преговоре – немогући, специјална операција се наставља

Кремљ није спреман за преговоре са САД ако је њихов услов "повлачење из Украјине", изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.
Кремљ (Фото: Wikimedia Commons) -
Кремљ (Фото: Wikimedia Commons)

Песков је подсјетио на изјаву предсједника САД Џоа Бајдена који је рекао да не планира контакте са руским предсједником Владимиром Путином у скорије време, али да је то могуће уколико руски лидер "покаже интересовање" за окончање сукоба у Украјини.

- Дакле, шта је фактички рекао предсједник Бајден – он је рекао да су преговори могући тек након што Путин оде из Украјине. Ето шта је он рекао - појаснио је Песков.

Истовремено је додао да Кремљ није спреман на то.

- Специјална војна операција се наставља. Међутим, предсједник Путин је био, јесте и остаје отворен за контакте, за преговоре. Наравно, најпожељнији начин да остваримо наше интересе је уз помоћ мирних, дипломатских средстава - нагласио је Песков, подсјетивши да је управо Путин још прије почетка специјалне операције покушавао да иницира преговоре са САД, НАТО-ом и ОЕБС-ом.

Портпарол Кремља је подсјетио и да САД не признају нове територије Русије те је оцијенио да то значајно отежава потрагу за неком врстом заједничког полазишта за дискусију.