latinica  ћирилица
02/12/2022 |  12:02 ⇒ 13:35 | Аутор: РТС

Вучић: Грађани неће више да трпе Куртијев терор; Вархељи: Потребна нам је Србија за столом у Тирани (ВИДЕО)

Предсједник Александар Вучић, у обраћању након састанка са европским комесаром за суседску политику и проширење Оливером Вархељијем и потписивања три споразума са ЕУ, наводи да је посебно захвалан због споразума финансијске подршке Србији, као и да Србија добити кључну буџетску подршку од 165 милиона евра већ до краја ове године.
Вархељи и Вучић (Фото: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIĆ) -
Вархељи и Вучић (Фото: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIĆ)

Говорећи о ситуацији на Косову и Метохији, Вучић каже да се у Приштини не баве ничим другим осим хиперпродукцијом напада на све што је српско и изазивањем тензија.

"Ситуација је узаврела, нико неће да чује"

- Срби јужно од Ибра су близу одлуке да напусте све институције, а Срби са сјевера КиМ да никога више не пусте на север. Ситуација је узаврела и људи више неће да трпе Куртијев терор, само то нико неће да чује - поручио је Вучић.

Вучић: У наредним данима донијећемо одлуку о одласку у Тирану

Предсједник Србије је рекао да је упознао Вархељиа са виђењем Србије ситуације на КиМ.

- Указао сам на све што се дешавало од почетка године и како се урушавала могућност разговора са Приштинском страном. Све што сам рекао и о Куртију, и о Трајковић, и о Рашићу, мислио сам. Да ли сам требао да користим бирократски или дипломатски рјечник, могао сам - рекао је Вучић.

      View this post on Instagram

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

Вучић је указао на све кризе изазване од стране Приштине од почетка године.

- Од почетка године имали смо реферндум и грађанима Србије је било ускраћено право да изађу на тај референдум. Из Квинте су тада рекли да ће све бити у реду за изборе, а онда је Приштина укинула 60.000 гласоваа добили смо само саопштење ЕУ да осуђује то - рекао је Вучић.

Вархељи: Потребна нам је и Србија за столом у Тирани

Европски комесар за проширење Оливер Вархељи рекао је на конференцији за новинаре да захваљује на добродошлици и да је увијек срећан када дође у Београд.

На критичној смо раскрисници, процес проширења привлачи пажњу, али видимо велике геополитичке дестабилизације на нашем континенту, рекао је Вархељи.

Према његовим ријечима, процес проширења је један од три приоритета ЕУ.

- То је разлог зашто имамо идуће недеље самит у у Тирнаи, где ће лидери доћи да разговарају о региону - истакао је комесар.

Вучић о споразуму о финансијској подршци: То је за нас велики и значајан новац

Вучић је рекао након састанка са Оливером Вархељијем, да је имао отворене и веома добре разговоре са искреним пријатељем Србије.

- Разговарали смо о свим важним темама и наставићемо то да чинимо и послије ове конференције за новинаре. Наравно да смо увијек показвали поштовање према свакој врсти подршке, посебно финансије помоћи и знања, коју смо добијали од наших европских партнера и никада нисам крио захвалност због те помоћи - изјавио је Вучић.

Указао је да је посебно срећан због Оквирног споразума финансијске подршке Србији за период 2021. до 2027. године.

Нагласио је и да разговарали нарочито о подршци у области енергетике.

- Србија ће добити кључну буџетску подршку 165 милиона евра већ до краја ове године - рекао је Вучић додајући да је због тога захвалан предсједници Европске комисије Урсули фон дер Лајен.

Истакао је да је то велики и значајан новац.

- То је важна и велика ствар коју је на веома конкретан начин Европска унија завршила у интересу земља Западног Балкана, а Србија је добила најзначајнија и највећа средства - навео је Вучић.

Указао је да Србија на гас сада на мјесечном нивоу по комбинованим ценама не троши мање од 200 милиона евра, а на струју само на увоз 42 милиона евра у новембру и очекиваних 90 до 100 милиона евра у децембру.

- Да људи знају колико је за нас ово важна подршка и важна ствар око које нам је ЕУ изашла у сусрет - поручио је Вучић.

Потписана три споразума са ЕУ

Србија је потписала три споразума са ЕУ – споразум о финансијском партнерству, споразум подршке ЕУ о управљању миграцијама у Србији и здравственој заштити миграната, као и споразум подршке ЕУ о управљању миграцијама у Србији и јачању контроле граница.

Брнабић се састала са Вархељијем

Предсједница Владе Србије Ана Брнабића састала се у згради Владе Србије са европским комесаром за сусједску политику и проширење Оливером Вархељијем.