latinica  ћирилица
02/12/2022 |  12:44 ⇒ 12:47 | Аутор: СРНА

Путин: Напади на Украјину - неопходан одговор на провокације Кијева

Предсједник Русије Владимир Путин рекао је њемачком канцелару Олафу Шолцу да су напади на мете у Украјини били неопходан одговор Москве на провокације Кијева, међу којима је и терористички напад на Кримски мост, саопштио је руски Кремљ.
Владимир Путин (EPA-EFE/MIKHAIL KLIMENTYEV / SPUTNIK / KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT) -
Владимир Путин (EPA-EFE/MIKHAIL KLIMENTYEV / SPUTNIK / KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT)

У саопштењу се наводи да је током телефонског разговора Путина и Шолца наглашено да су се Оружане снаге Русије дуго суздржавале од прецизних ракетних удара на одређене мете на територији Украјине, али да су сада такве мјере постале неопходан и неизбјежан одговор на провокативне нападе Кијева на руску цивилну инфраструктуру.

Кремљ истиче да су Путин и Шолц скренули пажњу на "деструктивну линију" Запада, укључујући Њемачку, због снабдијевања Кијева оружјем и обучавања украјинске војске.

У саопштењу је наведено и то да је Путин позвао Шолца да размотри став Њемачке у контексту догађаја у Украјини.

Путин је напоменуо да политичка и финансијска помоћ Украјини води ка чињеници да Кијев у потпуности одбија идеју о преговорима.

- Осим тога, то охрабрује радикалне украјинске националисте да чине све више крвавих злочина против цивила - наглашено је у саопштењу.

Путин и Шолц су говорили и о споразуму за извоз житарица и потреби за његовим спровођењем, уз уклањање препрека за испоруке са руске стране.

Разговор двојице лидера одржан је на иницијативу њемачке стране.