latinica  ћирилица
02/12/2022 |  12:57 | Аутор: СРНА

Кошарац указао на важност наступа привредника на иностраним сајмовима

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац рекао је током сусрета са делегацијом Јужне Кореје да се континуирано ради на стварању услова за представљање и афирмацију привредног сектора из Републике Српске и Федерације БиХ на иностраним тржиштима.
Сташа Кошарац - Фото: РТРС
Сташа КошарацФото: РТРС

Кошарац је указао на важност да привредници из Републике Српске и ФБиХ наступају и на домаћим и на међународним сајамским манифестацијама с циљем адекватне промоције домаћих привредних капацитета.

Делегација Јужне Кореје борави у дводневној посјети БиХ и овлаштена је од Владе своје земље да представи кандидатуру корејског града Бусана за Свјетску изложбу "Експо 2030", саопштено је из Министарства спољне трговине и економских односа.

На данашњем састанку Кошарца и делегације, коју предводи градоначелник Бусана Хонг Џун Парк, истакнуто је да су кандидати за Свјетску изложбу "Експо 2030", осим Јужне Кореје, Италија, Саудијска Арабија, те Украјина.

- Континуирано радимо на стварању услова за представљање и афирмацију привредног сектора из Републике Српске и ФБиХ на иностраним тржиштима. Поучени ранијим искуствима, наше активности су усмјерене на то да обезбиједимо већу финансијску подршку домаћим привредницима за одлазак и наступ на међународним сајмовима - рекао је Кошарац.

На састанку је разговарано и о унапређењу привредне сарадње између БиХ и Јужне Кореје, посебно у областима металске и дрвне индустрије, ИТ сектора, као и могућностима повезивања привредних коморских система.