latinica  ћирилица
02/12/2022 |  13:01 ⇒ 20:01 | Аутор: РТРС

Будућа Влада наставља са подршком високом образовању (ВИДЕО)

Мандатар за састав нове владе Републике Српске Радован Вишковић најавио је да ће будућа влада наставити са реформом система високог образовања и мјерама за даљу модернизацију јавних универзитета, укључујући и интензивна улагања у инфраструктуру и низ мјера за унапређење студентског стандарда.
Вишковић са Кулићем и Гајанином (Фото: Влада Српске) -
Вишковић са Кулићем и Гајанином (Фото: Влада Српске)

У оквиру консултација за формирање владе, Вишковић је ректорима универзитета у Бањалуци и Источном Сарајеву Радославу Гајанину и Милану Кулићу пренио да ће нова влада наставити са подршком изградњи новог објекта бањалучког Архитектонско-грађевинско геодетског факултета.

Он је додао да се у оквиру Универзитета у Источном Сарајеву изводе пројекти изградње објеката Ректората, Музичке академије, студентског дома и Факултета физичке културе вриједни 20 милиона КМ, саопштено је Бироа Владе за односе са јавношћу.

Ректори Гајанин и Кулић захвалили су за досадашњу интензивну подршку у смислу јачања инфраструктурних капацитета, али и мјера за унапређење положаја студената, укључујући и омогућавање бесплатног смјештаја у студентским домовима.

Ректори су изразили задовољство спровођењем програма запошљавања најуспјешнијих студената са оба универзитета у институцијама Републике Српске, те изразили очекивање да ће оваква пракса бити настављена и у будућности.

Током састанка наглашена је потреба усклађивања студијских програма са потребама тржишта рада, те указано да би једна од реформских мјера могла бити и оснивање научноистраживачких центара у којим би били ангажовани најуспјешнији студенти оба универзитета.

 

Нови министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске требало би да буде особа из академске заједнице јер би на тај начин била једноставније ријешена важна питања из ове области, сагласни су ректори универзитета у Источном Сарајеву и Бањалуци Милан Кулић и Радослав Гајанин.

- О именима нисмо разговарали, нити то треба да радимо. Само смо изразили жељу да то буде особа из високог образовања - рекао је Кулић новинарима након консултација са мандатаром за састав нове владе Радованом Вишковићем.

Кулић је навео да два јавна универзитета имају изузетно квалитетне кадрове за ту функцију.