latinica  ћирилица
02/12/2022 |  13:06 ⇒ 13:25 | Аутор: СРНА

Кина: Европа да се запита зашто њен напредак увијек зависи од Америке

Европа је одувијек патила због криза изазваних политиком САД и треба да размисли зашто њен напредак увијек зависи од интереса Вашингтона, рекао је портпарол кинеског Министарства спољних послова Џао Лиђијан.
Кинеска застава (Фото: EPA-EFE/MARK R. CRISTINO) -
Кинеска застава (Фото: EPA-EFE/MARK R. CRISTINO)

Он је током брифинга подсјетио да је неколико европских лидера и званичника недавно критиковало амерички Закон и смањењу инфлације као непријатељски корак који би могао довести до значајног одвајања улагања у будућности од Европе.

Џао је напоменуо да су САД, које Европу зову "важним савезником", више него спремне да допусте Европи да плати цијену криза.

- На примјер, док САД профитира од украјинске кризе, Европа крвари због високе инфлације и растућих цијена енергије. Није изненађујуће да европски медији пишу да Европљани треба да се запитају: "Зашто наш мир и напредак морају да зависе од америчких интереса?" То је заиста питање у вези са којим треба да буду озбиљни Европа и остатак свијета - нагласио је Џао.

Џао је истакао да су недавне законодавне иницијативе Вашингтона игнорисале бриге европских партнера.

- Амерички закон, донесен да служи њиховим сопственим интересима, не показује поштовање према другим земљама, чак ни према такозваним савезницима и партнерима. То је још један примјер заповједничког приступа САД "Америка прије свих" - додао је Џао.