latinica  ћирилица
02/12/2022 |  13:41 ⇒ 16:29 | Аутор: СРНА

Додик: Курти нападом на Српску шири екстремизам и вандалски руши договоре

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас да премијер привремених институција у Приштини Аљбин Курти "шири екстремизам" нападима на дејтонски потврђену и као такву међународно признату Републику Српску и да показује свој "вандализам и рушилачко умјеће сваког договора и дијалога".
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

Додик је рекао да Курти и његови сарајевски пријатељи, као и дио ЕУ не поштују ниједан договор, нити дијалог и једнострано газе све оно што им не одговара.

- Та врста њихове искључивости чини од нашег региона буре барута што не одговара ниједном народу, нити и једном нормалном човјеку - рекао је Додик за Танјуг коментаришући Куртијево гостовање на телевизији "Н1" и нападе на Српску и Србију изречене том приликом.

Он је навео да је екстремиста Курти дошао у Сарајево да шири екстремизам и са јасном намјером да своје отровне стријеле упућује не само према Србији и њеном предсједнику Александру Вучићу, већ и према Српској и цјелокупном српском народу.

Додик је нагласио да је јавност управо у тим нападима Куртија у прилици да види "како бескрупулозни екстремиста, избјегавајући међународне уговоре попут Бриселског и обавезе које из њега простичу, показује свој вандализам и рушилачко умјеће сваког договора и дијалога".

Додик је истакао да Република Српска досљедно поштује Дејтонски споразум и политику мира и стабилности, а та политика подразумијева провођење договореног, а не негирање сваке врсте дијалога и договора.

Нагласио је да ће се Република Српска, као и Србија на челу са Вучићем, увијек борити против таквих екстремиста како због српског народа тако и због свих других народа у државама региона, нагласивши да нема нема дијалога са оним дијелом ЕУ која прећутно прелази преко Куртијевог екстремизма.

Он је истакао да су мале могућности да се опасни вирус политичког екстремизма успјешно лијечи што, по ко зна који пут, управо показује Курти чије се екстремистичке изјаве и глупости "боре за првенство с помпезним и надменим будалаштинама".

- Опште познате су његове ниске страсти које стижу из загушљиве политичке кухиње дијела ЕУ у којој се припрема отровна храна мржње према Србима, прије свега према Србији и њеном предсједнику Вучићу који се залаже за дијалог, мир и стабилност уз поштовање међународног права, стриктно се држећи договора успостављених уз међународно посредовање - рекао је Додик.

Према његовим ријечима, Курти то сада доказује и нападима на дејтонски потврђену и као такву међународно признату Републику Српску, једном ријечју на све оно што има демократско и цивилизацијско обиљежје.

Премијер самопроглашеног Косова Аљбин Курти рекао је гостујући на сарајевској "Н1" да "Косово неће дозволити Републику Српску унутар Косова" и да они врло добро знају да Србија то жели.