latinica  ћирилица
02/12/2022 |  13:48 ⇒ 17:17 | Аутор: РТРС

Реаговања из Српске на ослобађајућу пресуду Викићу: Правосуђе у БиХ не ради на помирењу

Апелационо вијеће Суда БиХ одбило је данас жалбу Тужилаштва БиХ на првостепену судску одлуку којом је Драган Викић ослобођен оптужби за убиство заробљених припадника ЈНА у сарајевском Великом парку 22. априла 1992. године, потврдила је Викићев адвокат Адна Добојлић.
Република Српска - Фото: РТРС
Република СрпскаФото: РТРС

Подсјећамо, Суд БиХ је 21. априла првостепено ослободио бившег команданта Специјалне јединице МУП-а такозване РБиХ Драгана Викића, помоћника министра унутрашњих послова тадашње БиХ Јусуфа Пушину, те Нермина Узуновића и Младена Човчића, оптужене за убиство припадника ЈНА 22. априла 1992. године у Сарајеву.

Из Српске бројна реаговања. 

Предсједник Борачке организације Републике Српске Радан Остојић сматра да је ослобађајућа пресуда Викићу наставак спровођења тезе да је српски народ "агресорски и злочиначки", а муслимани и Хрвати жртве, те упозорио да се наставак те праксе очекује у још већем обиму.

- Ово је један у низу апсурда у правосуђу БиХ и ова теза се спроводи и кроз правосудни систем. Хашки трибунал је био формиран, као што смо се и увјерили, да суди само Србима, а такву пракси је наставило и правосуђе БиХ - рекао је Остојић.

Правосуђе у БиХ не ради на помирењу, што јасно показује и одлука Апелационог вијећа Суда БиХ, сматра предсједник Скупштине Општинске борачке организације "Илиџански борац" Горан Шеховац.

- Ослобађање човјека који је лично одговоран за убиства недужних војника у Сарајеву још је један знак да Тужилаштво и Суд БиХ под политиком Бакира Изетбеговића и СДА раде на томе да се само Срби осуде, а да се починиоци ратних злочина друге или треће стране ослободе или добију неке минорне казне - изјавио је Шеховац.

Шеховац је рекао да ослобађајућа пресуда представља поруку да Суд и Тужилаштво БиХ раде на разграђивању БиХ, а не на помирењу.

- Суд БиХ требало би да помири народе који су ратовали у грађанском рату, а не поново да завађа. Једноставно се осуђују српски злочини, док се из реда муслиманског и храватског народа ослобађају - додао је Шеховац.

Суд БиХ жели да сачува стереотип да су једине жртве у протеклом грађанском рату у БиХ били Бошњаци, а Срби злочинци, изјавио је Срни дректор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић.

Коментаришући ослобађање Викића, Којић је рекао да Суд БиХ наставља са праксом ослобађања бошњачких највиших војних и полицијских функционера за одговорност за ратне злочине.

Он је подсјетио да је злочин над припадницима ЈНА у сарајевском Великом парку евидентиран у "Атласу злочина" Републичког центра, као и да је то својеврсна пресуда свим злочинцима којима правосуђе није жељело да пресуди и да их осуди.

Апелационо вијеће Суда БиХ донијело још једну у низу срамних пресуда, чиме с понавља пракса негирања злочина над Србима, рекао је Срни предсједник Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила из Трнова Горан Тимотија.

Тимотија је навео да је за породице поражавајућа још једна ослобађајућа пресуда за директне учеснике, који су одговорни по командној одговорности, истакавши да им се морао дати одговор шта се догодило са њиховим најмилијим.

- Понавља се праска негирања злочина који су се догађали и у протеклом рату над Србима у Сарајеву - сматра Тимотија.

Предсједник Организације старјешина Војске Републике Српске Слободан Жупљанин изјавио је Срни да је потврђивање првостепене ослобађајуће пресуде Викићу једна у низу одлука која потврђује оправданост интенција да се преиспита дјеловање правосудних институција у Сарајеву.

- Српске жртве не добијају никакву правду у институцијама на нивоу БиХ и због тога су потпуно оправдане интенције да се преиспита дјеловање и рад таквих институција да би се довеле у склад како је предвиђено Дејтонским мировним споразумом и Уставом БиХ, иначе ће у БиХ то и даље бити камен спотицања и не доприноси заједничком животу и стабилизацији односа - рекао је Жупљанин.