latinica  ћирилица
02/12/2022 |  14:14 ⇒ 16:29 | Аутор: СРНА

Којић: Суд БиХ жели сачувати наметнуту истину да су Бошњаци једине жртве

Суд БиХ жели да сачува стереотип да су једине жртве у протеклом грађанском рату у БиХ били Бошњаци, а Срби злочинци, изјавио је директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић.
Милорад Којић - Фото: РТРС
Милорад КојићФото: РТРС

Коментаришући ослобађање бившег команданта специјалне јединице МУП-а такозване РБиХ Драгана Викића за убиство заробљених припадника ЈНА у сарајевском Великом парку 22. априла 1992. године, Којић је за Срну рекао да Суд БиХ наставља са праксом ослобађања бошњачких највиших војних и полицијских функционера за одговорност за ратне злочине.

Он је подсјетио да је злочин над припадницима ЈНА у сарајевском Великом парку евидентиран у "Атласу злочина" Републичког центра, као и да је то својеврсна пресуда свим злочинцима којима правосуђе није жељело да пресуди и да их осуди.

Којић је рекао би приступ рада правосуђа требало да буде задовољење правде и успостављање једнакости грађана пред законом, као и да се тиме утаре пут ка помирењу међу народима, али се то ни на који начин не ради.

Апелационо вијеће Суда БиХ одбило је жалбу Тужилаштва БиХ на првостепену судску одлуку којом је Драган Викић ослобођен оптужби за убиство заробљених припадника ЈНА у сарајевском Великом парку 22. априла 1992. године, раније је потврдила Срни Викићев адвокат Адна Добојлић.

Суд БиХ је 21. априла првостепено ослободио бившег команданта Специјалне јединице МУП-а такозване РБиХ Драгана Викића, помоћника министра унутрашњих послова тадашње БиХ Јусуфа Пушину, те Нермина Узуновића и Младена Човчића, оптужене за убиство припадника ЈНА 22. априла 1992. године у Сарајеву.