latinica  ћирилица
02/12/2022 |  14:18 | Аутор: СРНА

Анђелковић: Мијешање странаца је суштински проблем у БиХ

Предсједник Републике Српске Милорад Додик је, приједлогом да бар један дан у недјељи буде дан немијешања страних дипломата у унутрашње ствари БиХ учинио суштинску ствар, јер да нема странаца три народа и два ентитета у БиХ би се о свему сами договарали и договорили, изјавио је за политички аналитичар Драгомир Анђелковић.
Драгомир Анђелковић (Фото: TANJUG/ JADRANKA ILIC) -
Драгомир Анђелковић (Фото: TANJUG/ JADRANKA ILIC)

- Тада нико не би имао илузију да ће неко са стране да стане на његову страну и да ће му омогућити да реализује своје максималистичке циљеве, што се стално дешава - рекао је Анђелковић за Срну.

Он је нагласио да конкретно Бошњаци и њихова елита стално имају представу да ће нека америчка коњица да се појави и да им омогући да створе неку централизовану БиХ, гдје ће имати своју хегемонију.

- То се неће десити, али се БиХ због тога суочава са непотребним проблемима. Додик је констатовао суштинску ствар - ако Запад жели стабилност БиХ онда би најбоље било да се више не меша на начин који је крајње једностран и умерен само ка интересима једног народа чиме се БиХ гура у понор - рекао је он.

Анђелковић је нагласио да је Запад свјестан да је изазвао рат у БиХ, а да Додик и Српска ниједног тренутка нису рушили Дејтон, већ су увијек на страни овог споразума.

Он додаје да су на Западу тога свјесни и праве проблем, руше Дејтон, стално воде кампању како би себе опрали, а друге представили као кривце.

Када је ријеч о западњачкој причи о корупцији којој се приклонио и амерички амбасадор Мајкл Марфи поруком да у БиХ сваки дан треба да буде дан борбе против корупције, што је испровоцирало Додикову изјаву о западњачком немијешању, Анђелковић је рекао да се "Американци никада нису борили против корупције већ корупцију виде као средство за геополитичку дискриминацију".

- Да је уз њих Додик или било ко други кога они на било који начин осуђују, био би третиран као оличење демократије правне државе. Напросто, код њих је све питање геополитичке инструментализације и то зна српски народ и свјестан је да се овдје не ради о нашим проблемима већ о покушају рушења Републике Српске тако што би Србе посвађали, једне оптуживали, а друге подржавали - рекао је он.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је Срни да подржава идеју америчког амбасадора Мајкла Марфија да у БиХ сваки дан треба да буде дан борбе против корупције, али би предложио и то да у БиХ бар један дан седмично буде без мијешања дипломата у унутрашња питања БиХ