latinica  ћирилица
02/12/2022 |  14:29 ⇒ 14:30 | Аутор: РТРС

Вишковић: Приоритет равномјеран развој Српске и њених локалних заједница

У оквиру консултација за састав нове владе Републике Српске, мандатар Радован Вишковић разговарао је данас у Бањалуци са делегацијом Савеза општина и градова Републике Српске, предвођеном предсједником Савеза Љубишом Ћосићем.
Вишковић са делегацијом Савеза општина и градова Републике Српске (Фото: Влада Српске) -
Вишковић са делегацијом Савеза општина и градова Републике Српске (Фото: Влада Српске)

Током састанка, мандатар Вишковић упознао је представнике Савеза са програмским опредјељењима будуће владе Републике Српске, истичући да је приоритет равномјеран развој Републике Српске и њених локалних заједница.

Представници Савеза истакли су да је у наредном периоду, у сарадњи са будућом владом, потребно даље радити на отварању нових и проширењу постојећих пословних зона, као и јачању концепта слободних зона. Они су истакли да у општинама и градовима развијаjу пословне зоне, те да активно раде на унапређењу пословног амбијента.

Такође, разговорало се о измјенама и допунама одређених законских рјешења, чиме би било поспјешено функционисање, праведнија прерасподјела одређених прихода, те другачија организација поjединих служби у органима локалних заједница с циљем успјешнијег функционисања општина и градова.

- Нагласили су да је подршка Владе општинама и градовима била највећа, видљива и мјерљива у периоду од 2018. до 2022. године - саопштено је из Владе Српске.

Представници Савеза посебно су захвалили на новчаној подршци Владе Републике Српске у износу од 30 милиона КМ из 2020. године, што им је, како су нагласили, било од изузетне помоћи с обзиром на то да је ликвидност њихових буџета била угржена због посљедица пандемије вируса корона.