latinica  ћирилица
02/12/2022 |  14:32 ⇒ 16:38 | Аутор: СРНА

Цвијановић: Курти главни фактор нестабилности у региону

Српски члан и прредсједавајућа Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић изјавила је да је шокирана патолошким и србофобним изјавама Аљбина Куртија којима је још једном потврдио да је главни фактор нестабилности у региону.
Жељка Цвијановић - Фото: СРНА
Жељка ЦвијановићФото: СРНА

- Његове оптужбе на рачун Србије, Српске и Српске православне цркве утемељене су на болесној мржњи коју очигледно нити може, нити жели да сакрије, а не искључујем могућност ни да је охрабрен од појединих центара моћи - изјавила је Цвијановићева Срни.

Она је подсјетила да ово није први пут да Курти лијечи своје фрустрације лажима о Републици Српској, а сада је превршио сваку мјеру.

- Његова потреба да на најодвратнији начин вријеђа Републику Српску и њене грађане произилази из тога што је Косово позиционирано међународном силом, а Српска верификована међународним правом. За разлику од Куртија који не поштује међународно право и споразуме, Република Српска то упорно и досљедно ради - нагласила је Цвијановићева.

Она је истакла да је Курти озбиљна сметња и пријетња регионалној сарадњи, а својим деструктивним понашањем угрожава много тога, укључујући и реализацију недавно закључених берлинских споразума.

- У мору опасних бесмислица које је изрекао, налази се и она да Србија настоји да путем Републике Српске подијели БиХ. И то тврди човјек који не поштује међународно право и потписане споразуме, а опет на рачун Србије и Српске које и међународно право и потписане споразуме досљедно поштују.

Како ствари стоје, једино горко искуство, а и опасност у региону, представља управо од страног фактора толерисана политика Аљбина Куртија, а не Република Српска, нити Србија - оцијенила је Цвијановићева.