latinica  ћирилица
02/12/2022 |  15:58 ⇒ 19:25 | Аутор: РТРС

Тегелтија: ЦИК нема могућност да неважећи листић из НСРС прогласи важећим (ВИДЕО)

Савјетник предсједника Републике Српске Милан Тегелтија рекао је данас да ЦИК БиХ нема правну могућност да прогласи важећим неважећи гласачки листић за избор делегата из Српске у Дом народа ПС БиХ.
Милан Тегелтија - Фото: РТРС
Милан ТегелтијаФото: РТРС

- Неважећим је листић прогласила Комисија за избор и именовање Народне скупштине Републике Српске од девет чланова у којој су били и чланови опозиције, који су сви осим члана из ПДП-а листић процјенили неважећим - појаснио је Тегелтија, реагујући на изјаву некадашњег члана ЦИК-а БиХ Вехида Шехића о валидности гласачког листића из Народне скупштине Републике Српске, који сматра да је неважећи гласачки листић који је донио четвртог делегата СНСД-у важећи и да то ЦИК може одлучити, те да би као посљедицу тога то могло произвести жријебање.

Он каже да би ЦИК према властитом упутству теоретски само могао вратити цијели поступак у Парламент Српске, али само ако је ријеч о грешки у проведеној процедури, а такве грешке нема па би свака одлука и у том правцу било чисто правно насиље.

Тегелтија је нагласио да ЦИК у посредном избору делегата није орган који може замијенити Комисију за избор и именовање Народне скупштине Републике Српске, преиначити њену одлуку и улазити у њене процјене.

- ЦИК само контролише да ли је испоштована законска процедура те не може да се инволвира у одлуке Комисије за избор и именовање, која је са осам гласова /укључујући и опозиционе чланове/ провела процедуру и донијела закониту одлуку на бази законом и одлуком Народне скупштине повјереног јој овлаштења - навео је Тегелтија.