latinica  ћирилица
02/12/2022 |  16:28 ⇒ 16:28 | Аутор: СРНА

Из Италије и Аустрије увезли отпад, складиштили га у Сиску

Хрватска полиција подигла је против четворице мушкараца кривичну пријаву због угрожавања животне средине јер су, посредством фирми из Италије и Аустрије, увезли отпад вишемилионске вриједности за који није била могуће добити еколошку дозволу и ускладиштили га на сисачком подручју, уз новчану надокнаду.
Сисак (Фото: Wikimedia Commons) -
Сисак (Фото: Wikimedia Commons)

Из сисачко-мославачке полиције данас су саопштили да су с колегама из Вараждина и Загреба, сисачким тужилаштвом и Државним инспекторатом довршили сложено криминалистичко истраживање над четворицом мушкараца /56, 54, 48 и 34 године/, које сумњиче за више кривичних дјела угрожавања животне средине отпадом те фалсификовања службене или пословне исправе.

Утврђено је да су, као физичке и одговорне особе у више фирми са сисачког и вараждинског подручја, током 2019. без одговарајуће дозволе за располагање отпадом и одобрења Министарства заштите животне средине увезли отпад посредством више предузећа с подручја Италије и Аустрије.

Притом су примили више од стотину пошиљака на име више предузећа те на ширем сисачком подручју ускладиштили отпад вишемилионске вриједности за који није била могућа еколошки прихватљива дозвола, преносе хрватски медији.

Улаз отпада верификован је фалсификованим службеним печатом једне фирме, иако су знали да она није увозник отпада.

У склопу истраге, полиција је на подручју Сиска, Загреба, Вараждина, Новске и општине Двор на више локација претражила домове и пословне просторе осумњичених, од којих је одузела писану кореспонденцију и печате кориштене за овјеравање документације.