latinica  ћирилица
02/12/2022 |  17:04 ⇒ 17:05 | Аутор: ТАНЈУГ

Хил: Оно што је договорено мора да се примијени

Амбасадор САД у Србији Кристофер Хил изјавио је данас да је веома битно да Срби на Косову знају да ће се поштовати њихова права и да склопљени договори морају бити примијењени.
Кристофер Хил - Фото: ТАНЈУГ
Кристофер ХилФото: ТАНЈУГ

Хил је подсјетио да Срби на Косову живе вијековима и да имају право да знају како ће изгледати њихова будућност.

- Фер је рећи да Срби на Косову, али и сви други, треба да знају да ће права права Срба на КиМ бити заштићена - рекао је он, али напоменуо да једини начин за то да се то учини преко косовског устава.

Он је тако одговорио на питање како коментарише последњи потез Аљбина Куртија, благу реакцију Брисела на именовање Ненада Рашића на мјесто министра у косовској влади, да ли ће то изазвати нову кризу и да ли САД као највећи пријатељ Косова, могу ту нешто да учине и додао да је ЕУ изразила забринутост како се тумачио косовски устав у посљедњем случају.

- Срби би жељели да виде формирање ЗСО, а то је, иначе, нешто што су договориле косовске и српске власти и дио је Бриселског споразума. То што је договорено, као што је рекао и Габријел Ескобар, је обавеза - истакао је Хил.

Нагласио је да је међународна обавеза да се нешто што се договори мора и примијенити.

- Веома је важно за српску заједницу на Косову, и за све Србе да виде им права неће бити ускраћена, већ законом штићена. То важи и за ЗСО - истакао је он.