latinica  ћирилица
02/12/2022 |  17:47 ⇒ 18:31 | Аутор: РТРС

Бањалука: Поскупљује цијена боравка у приватним вртићима (ВИДЕО)

Великом броју родитеља дјеце која користе услуге приватних вртића у Бањалуци, нова година донијеће и нова поскупљења. Већи број вртића већ је обавијестио родитеље о новој цијени која ће у просјеку бити виша за 30 до 50 марака. Из приватних вртића поручују да поскупљују намирнице, гориво и режије те да ни власници ових установа не могу одржати пословање на тренутним цијенама.
Вртић - Фото: РТРС
ВртићФото: РТРС

Родитељи чија су дјеца у приватним вртићима у Бањалуци добијају поруке у којима власници вртића најављују ново поскупљење од јануара. Ако је судити по ономе што су нам родитељи рекли, већина их разумије разлоге за поскупљење, али и очекују да ће надлежни разумјети да се и већина родитеља налази у безизлазној ситуацији, те сходно томе, повећати износ подршке.

Иако се већ данима прича о поскупљењу боравка у приватним вртићима, из Градске управе кажу да су за повећање цијена сазнали из медија, те да до сада нису примили нити један допис о томе да би могло доћи до поскупљења.

Мирна Савић Бањац, савјетница градоначелника Бањалуке, каже да Град не може контролисати цијену приватних вртића и да дају субвенције колико могу, а да је на родитељима да изаберу у који ће вртић њихово дијете ићи.

Она додаје да град мјесечно прими преко 2.000 захтјева за субвенције, што је велико оптерећење за градски буџет.

Ово је друго поскупљење приватног дневног боравка дјеце предшколског узраста у посљедих неколико мјесеци. Оправдано или неоправдано - ставови су различити. Међутим, чини се да родитељи немају алтернативу, па су тако и даље сви капацитети у вртићима попуњени, а велики број њих су на листи чекања.