latinica  ћирилица
02/12/2022 |  18:02 | Аутор: СРНА

Орбан: Брисел блокадама жели да утиче на ставове чланице

Европска комисија наставља да блокира средства ЕУ намијењена Мађарској како би утицала на став те земље према миграцији, сексуалном образовању и санкцијама, али Будимпешта нема намјеру да мијења позицију, рекао је данас мађарски премијер Виктор Орбан.
Виктор Орбан (Фото:  EPA-EFE/Leszek Szymanski) -
Виктор Орбан (Фото: EPA-EFE/Leszek Szymanski)

Европска комисија препоручила је средином седмице да се задрже фондови ЕУ намијењени за опоравак привреде Мађарске јер та земља није спровела реформе у сектору владавине права.

Брисел је одобрио план за опоравак Мађарске од пандемије вриједан 5,8 милијарди евра, али само уз услов да та земља спроведе 27 мјера, укључујући 17 са којима се претходно сагласила за рјешење спора око фондова.

- Постоји историјски тренд према којем европске бирократе желе да прошире свој утицај на чланице и уколико виде шансу то и учине. Неопходно је стрпљење јер упркос процедури условљавања Мађарској, на крају сви тежимо споразуму. Има неколико питања према којим ми не можемо и не желимо да мијењамо став - нагласио је Орбан.

Мађарски премијер је истакао да Будимпешта не намјерава да прихвати мигранте, да шири "сексуалну пропаганду у школама" и да подржи санкције против Москве.

Према његовим ријечима, Мађарска и ЕУ имају различита мишљења по неколико веома важних питања.

Орбан је нагласио да су се Мађарска и Европска комисија првобитно сагласили о 17 услова.

Орбан напомиње да је Будимпешта испунила ових 17 услова и да их је Брисел прихватио, али да сада постоји 19. и 20. услов те да свако ко је упознат о раду ЕУ и европских институција зна да они увијек имају неке нове замисли.