latinica  ћирилица
02/12/2022 |  18:14 | Аутор: СРНА

Прњаворски "Рибњак" почео са продајом рибе

Предузеће "Рибњак" у Прњавору данас је почело са продајом рибе, а цијена је формирана у складу са тржиштем, изјавио је Срни стечајни управник овог предузећа Радомир Предојевић.
Рибарнице -
Рибарнице

Предојевић је навео је цијена шарана девет КМ, а сома 10 КМ.

- Формирана је цијена на бази тржишне понуде и потражње, већ смо послали понуде свим релевантим и купцима са којима смо раније сарађивали, а куповина је дозвољена и доступна свима који покажу заинтересованост - рекао је Предојевић.

Он каже да је продаја започела непосредно уз Божићни пост, уз сагласност Скупштине повјерилаца која је јуче одржала сједницу.

Предојевић је напоменуо да је увидом у документацију предузећа утврђено да је риба прошле године продавана по цијени од само три КМ.

- Нисам улазио у разлоге тако ниске цијене, да ли је то било због лошег квалитета или нечег другог - рекао је Предојевић.

Према његовим ријечима, због недостатка инфраструктуре за превоз купци рибу преузимају на лагеру рибњака, док је плаћање авансно на жиро-рачун или одлужено у року од осам дана, уз одређене услове.

Предојевић је истакао да је захваљујући бројним техничким активностима на уређењу рибњака од почетка године, додатном порибљавању и преданим радом шесторице радника у току прошлог мјесеца у прњаворском рибњаку изловљено више од 17 тона рибе.

- Увијек истичем посебно предани рад запослених који су овдје и по 20-30 година, њихову лојалност и стрпљење, али и велику помоћ и подршку Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде и Владе Републике Српске, као и других институција са којима сарађујемо - рекао је Предојевић.

Он је подсјетио да су током прољећа ангажовали велики број механизације, приступили чишћењу корита ријеке Укрине, сви водотоци, приступни путеви и насипи доведени су у потпуно функционално стање.

Надлежне републичке инспекције и Завод за јавно здравство Републике Српске у више наврата контролисали су исправност воде у рибњацима, а посљедња контрола била је 28. октобра.

- Све контроле су потврдиле да смо ове године направили максималан искорак у техничком смислу, довели рибњаке у функционално стање. Захваљујући гранту од 100.000 КМ који смо добили од Владе Републике Српске и ресорног министарства извршили смо порибљавање, набавили нову шаранску млађ и храну за рибе - рекао је Предојевић.

Он је додао да су изузетно задовољни комуникацијом и помоћи коју имају од бањалучког Пољопривредног института и Пољопривредног факултета, а који су прошле године урадили елаборат о одрживости рибњака.

- Заједнички циљ свима је да се сачува имовина од пропадања и функционалност рибњака јер је то од значаја и за локалну заједницу и за Републику Српску - закључио је Предојевић.