latinica  ћирилица
02/12/2022 |  18:30 ⇒ 18:30 | Аутор: СРНА

Мазалица: Уставни суд БиХ збија шале умјесто да суди према праву

Посланик СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Срђан Мазалица рекао је да је познато да је Уставни суд БиХ одавно престао да суди према праву и Уставу, али да је "почео да збија шале и прича вицеве у својим одлукама", што је, како је нагласио, већ превршило сваку мјеру.

- Сваки грађанин БиХ са четири разреда основне школе који зна да чита, може да у Уставу Републике Српске уочи ријеч "здравство" /члан 68 замијењен амандманом 32, "Република уређује и обезбјеђује" - нагласио је Мазалица поводом одлуке Уставног суда БиХ да укине Закон о лијековима и медицинским средствима Републике Српске и Закон о допунама Закона о републичкој управи јер "нису у складуса Уставом БиХ".

С друге стране, нагласио је он, исту ријеч грађанин неће наћи у Уставу БиХ, али ће наћи реченицу да ентитетима припадају све државне функције и надлежности, осим оних које су Уставом БиХ изричито повјерене њеним институцијама, а члан трећи Устава БиХ не обухвата област здравствене заштите.

- Без обзира на очигледно, мишљење Уставног суда каже да "у Уставу БиХ не постоје одредбе на основу којих би се могло закључити да су оспорени закони, које је донијела Народна скупштина Републике Српске, уставни - навео је он.

Мазалица сматра да у Уставном суду ни сами не знају шта су написали нити схватају смисао овакве бесмислене реченице.

- Једино тачно у овој реченици јесте оно да "у Уставу БиХ не постоје одредбе". Све остало је нетачно - истиче он.

Како је нагласио, из Уставног суда даље наводе да су ентитети дужни да поштују законе на нивоу БиХ и да поштују одлуке институција на нивоу БиХ.

- Ово су невиђене глупости и такве обавезе ентитета нису наведене нигдје. Сваки орган власти треба да поштује одлуке других, у складу са надлежностима додијељеним Уставом. Не постоји надређеност БиХ органа власти ентитетима, на примјер као што је власт Републике Српске надређена њеним општинама - навео је он.

Штавише, истакао је Мазалица, примјера има да ентитети могу зауставити одлуке органа БиХ, на примјер Народна скупштина Републике Српске може оспорити одлуку Предсједништва БиХ, ако члан Предсједништва из тог ентитета уложи вето и он добије у Народној скупштини двотрећинску подршку.

- Да ли је Народна скупштина у том случају подређена Предсједништву, чије одлуке иначе може да заустави? Или Парламентарној скупштини БиХ, чије законе могу зауставити делегати у клубу Срба Дома народа, које је изабрала иста та Народна скупштина - пита он.

Наравно, нагласиоје Мазалица, да Народна скупштина неће доносити одлуке за које је надлежно Предсједништво или Парламентарна скупштина, али она није дужна да се повинује њиховим одлукама, уколико ниво БиХ доноси неуставне законе и одлуке.

- Напротив, Народна скупштина је дужна да уради све да заштити здравље становништва, што и јесте уставна надлежност Српске, уколико оно буде угрожено дјеловањем институција БиХ. То је био случај и прошле године, а због тога смо и усвојили наведени закон о лијековима и медицинским средствима - истакао је Мазалица.