latinica  ћирилица
02/12/2022 |  18:40 ⇒ 20:13 | Аутор: РТРС

Отворена Прва међународна научна студентска конференција (ВИДЕО)

Допринос обиљежавању великог јубилеја – 6 деценија од оснивања бањалучког Електротехничког факултета дао је и Савез студената овог факултета организовањем прве међунарне научно-студентске конференције.
Конференција - Фото: РТРС
КонференцијаФото: РТРС

На вечерашњем отварању, поручено је да је циљ конференције умрежавање студената из региона и свијета са привредом, а намјера да постане традиционална.

Тема прве конференције је "Смарт сити – смарт лајф", а циљ је да се студентима кроз предавања и радионице представе пројекти који имају везе са овом свјетски актуелном темом.



Идеју насталу прије двије године студенти ЕТФ-а Јелена , Бојан и двојица Александара – спровели су у дјело. Окупили су више од 500 студената са 8 факултета техничких наука из Србије, Хрватске, Сјеверне Македоније и БиХ.

- Током наредна два дана биће организоване бројне радионице од стране наших спонзора и пријатеља конференције као и панел дискусије и наравно састанци између студената како би видјели како можемо да унаприједимо међустудентску сарадњу - рекао је Александар Јелић предсједник Савеза студената Електротехничког факултета у Бањалуци.

Колико је кадар који излази са овог факултета конкурентан на свјетском тржишту, имамо небројено примјера. Многе компаније су то препознале, па пружајући подршку факултету, директно улажу у своје будуће запослене.

- Оно што је посебно, мени посебно задовољство као декану факултета јесте да имамо студенте коју су способни да организују један овакав догађај и што су успјели да окупе студенте из региона - истакао је Зоран Ђурић декан Електротехничког факултета у Бањалуци.

Министар за европске интеграгије и међународну сарадњу Републике Српске Златан Клокић је додао да му је као неком ко долази са  Електротехничког факулета било посебно задовољство да подржи младе људе и у финансијском и у инститиуционалном смислу.

"Повезивање тачака" је фраза коју често користе учесници конференција, појашњавајући циљ сваке од њих. Да ће ова међусобно умрежити студенате и студенте са привредом, али и институције једне са другима, видјело се већ прве вечери прве међународне научно студентске конференције.