latinica  ћирилица
03/12/2022 |  07:53 ⇒ 14:09 | Аутор: РТС

Стојковић: Јесте резултатски неуспјех, али играчима немам шта да замјерим

Селектор српских фудбалера Драган Стојковић Пикси рекао је да су "орлови" у Катару доживели резултатски неуспјех, али је честитао својим играчима на пруженом максимуму. Пикси је оптимиста и за крај је поручио: Бићемо бољи, идемо на Европско првенство у Њемачкој!
Драган Стојковић Пикси (Фото: TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC) -
Драган Стојковић Пикси (Фото: TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC)

Драган Стојковић Пикси рекао је за РТС да је поносан на своје играче упркос поразу од Швајцарске у кључном мечу за пласман у осмину финала Мундијала.

- Генерално, није се могло више очекивати. Постоје неки разлози који су оправдани. Да бисте играли Свјетско првенство, морате као екипа да будете спремни физички 100 одсто. Неки играчи су били ван утакмица због повреда неколико мјесеци. Играчи су дали максимум, немам шта да им замјерим - рекао је селектор Србије за РТС.

Селектор сматра да је прво полувријеме против Швајцарске одиграно коректно, али да су направљене грешке које не смију да се дешавају.

- Прво полувријеме смо одиграли доста коректно, успјели смо да окренемо резултат у нашу корист. Изједначење на минут-два до полувремена не смије да се дешава. Морали смо да будемо паметнији, искуснији. Доста наивно смо вратили психолошку предност Швајцарској - рекао је Пикси.

Пикси сматра да су "орлови" доживели резултатски неуспјех, али нема шта да замјери играчима.

- Јесте разочарање. Али, кад погледате српски фудбал генерално, учествовање на Свјетском првенству је огроман успјех. Имали смо перфектан квалификациони циклус, гдје смо заслужено били први у групи, побиједили Португалију и нашли се у Дохи. Постоји вријеме када вас хвале, али и вријеме када дође до неуспјеха. Ово јесте резултатски неуспјех, али играчима немам шта да замјерим. Са свим проблемима које смо имали, борили су се до краја. Али, за овај ниво фудбала је то недовољно - поручио је Пикси.

Селектор се још једном дотакао здравственог стања играча.

- Погледајте Њемачку, Данску, Уругвај, који су завршили такмичење. У овом здравственом стању у којем су били играчи могу само да им честитам што су пружили максимум. Треба бити достојанствен и у поразу, зато сам честитао Швајцарској на заслуженом пролазу - рекао је Пикси.

Слиједи велики посао, а наредни циљ је пласман на Европско првенство у Њемачкој за двије године.

- Морамо да коригујемо неке ствари. Квалификације за Европско првенство почињу већ у марту, а ми желимо да будемо у Њемачкој 2024. године Континуитет на великим такмичењима један је од циљева репрезентације - истакао еј Пикси.

Пикси се захвалио и на великој подршци навијачима прије и током Мундијала у Катару.

- Велики број људи је дошао да нас подржи. Ипак је ово фудбал. Екипа је дала свој максимум, у стању у којем се налазила. Подршка је била велика, мора тако да се настави без обзира на резултат. Поносан сам што смо у посљедњих годину и по дана подигли српски фудбал. Критика ће бити и треба да их буде. Прихватићу их на достојанствен начин. У спорту морате да научите и да побјеђујете и да губите. Али, морамо да извучемо поуке, грешке ћемо да измијенимо у наредном периоду - навео је Пикси.

Без обзира на све, Пикси је оптимиста и шаље јасну поруку:

- Бићемо бољи и квалификоваћемо се за Европско првенство! - нагласио је селектор Србије.

Он је поновио да остаје селектор Србије.

- Да ли настављам? Наравно, већ од марта нас очекују квалификације за Европско првенство на којем нисмо били 24 године. Желимо пласман на ЕП и надам се да ће сви играчи бити здрави и спремни - истакао је Пикси.