latinica  ћирилица
03/12/2022 |  08:52 ⇒ 14:37 | Аутор: РТРС

Мишић: Повећање плата - покушај да се ублаже посљедице инфлације (ВИДЕО)

Влада Републике Српске је по хитном поступку донијела сет приједлога измјене Закона о платама запослених у јавном сектору, рекла је за наш Јутарњи програм Ранка Мишић, предсједница Савеза синдиката.
Ранка Мишић - Фото: РТРС
Ранка МишићФото: РТРС

- Измјена закона представља још једну од мјера Владе Српске која доприноси повећању плата радницима - каже Мишићева.

Додаје да је до сада повећање плата било три пута, покушавајући да утиче на посљедице инфлације.

Када је ријеч о сљедећем повећању, Мишићева наводи да се повећање од пет одсто односи на све који су корисници буџета.

- Ако кажемо повећање, можемо говорити о покушају дјеловању на инфлацију, како би очували куповну моћ оних који раде - истиче Мишићева, додајући важност ублаживања посљедица инфлације.

Мишићева наводи да се на консултацијама са мандатаром Владе Републике Српске Радованом Вишковићем говорило о повећању плате они који раде, како у јавном, тако у приватном сектору.

- На консултацијама нам је било важно да мандатара упознамо са четири важне ствари, а једна од њих јесте коначно уређење система плата у Српској, кроз колективни уговор - рекла је Мишићева.

Истиче да је један од водећих проблема школовање кадрова који због тренутне ситуације нису у прилици да остану у овој земљи.

Када је ријеч о најнижој плати, Мишићева додаје да би износ најниже плате требао да износи онолико колико износи потрошачка прехрамбена корпа, односно по њиховим процјенама, бар 1.000 КМ.