latinica  ћирилица
03/12/2022 |  08:52 ⇒ 14:37 | Аутор: СРНА

Новаковић Бурсаћ: Може се озбиљније разматрати идеја о смјени чланова ЦИК-а

Идеја о смјени чланова Централне изборне комисије БиХ може озбиљније доћи у разматрање, с обзиром да је у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ верфикована другачија комопозиција већине, оцијенила је делегат СНСД-а у Дому народа парламента БиХ Сњежана Новаковић Бурсаћ.

- Вјерујем да ће до тога и доћи. Тренутни сазив ЦИК-а именован је на мандатни период од седам година. Они су тек неке двије године на тим функцијама. Приликом покретања иницијативе треба само водити рачуна да не уђемо у судске процесе са евентуално лошим исходом - рекла је Бурсаћева.

Она је поновила да је став СНСД-а, али и чињенично стање, да је тренутна постава ЦИК-а политички изабрана и да је некомпетентна.

- У то се увјерила цјелокупна јавност, посебно након одржаних избора у октобру и хаоса којем су били изложени на основу одлука ЦИК-а - рекла је Бурсаћева за Глас Српске.

Из ХДЗ-а БиХ за Глас Српске кажу да је први испит већ положен конституисањем Представничког дома и избором његовог руководства.

- Тешко је сада говорити које прве потезе ћемо предузимати. Сада нам предстоји прво прича о формирању Савјета министара - то нам је приоритет. Наравно о свему осталом, као и о предузимању иницијативе у вези са смјеном чланова ЦИК-а разговараћемо са странкама које чине власт на нивоу БиХ. Сви су незадовољни радом ЦИК-а и то питање дефинитивно ће бити разматрано - наводе из ХДЗ-а БиХ.