latinica  ћирилица
03/12/2022 |  09:18 ⇒ 09:20 | Аутор: СРНА

Укупан обим размјене 5,61 милијарди долара

Република Српска је за десет мјесеци ове године остварила укупан обим спољнотрговинске размјене са иностранством од 5,61 милијарди долара, док је покривеност увоза извозом била 76,7 одсто, подаци су Републичког завода за статистику.
Долар (Фото: EPA-EFE/Daniel Irungu/илустрација) -
Долар (Фото: EPA-EFE/Daniel Irungu/илустрација)

Вриједност оствареног извоза за десет мјесеци ове године била је 2,437 милијарди долара и већа је за 11,7 одсто него у истом периоду прошле године.

Увоз за десет мјесеци ове године био је 3,177 милијарди долара и већи је за 15,4 одсто него у истом периоду лани.

Српска је у посматраном периоду остварила највећи обим спољнотрговинске размјене од скоро 970 милиона долара са Србијом, затим 833,1 милиона долара са Њемачком, више од 530 милиона долара са Италијом.

У спољнотрговинској размјени са ЕУ, Српска је за десет мјесеци ове године остварила извоз у вриједности од 1,72 милијарде долара, или више за 7,3 одсто него у истом периоду прошле године.

Вриједност оствареног увоза из ЕУ за десет мјесеци била је 1,824 милијарди долара, и већа је за 14,8 одсто него у истом периоду лани.

Економсита Стефан Маркићевић рекао је Срни да се Српска добро држи у спољнотровинском пословању с обзиром да вриједности извоза и увоза не падају, него расту у односу на ранији период, као и да има знатан проценат покривености увоза извозом.

- С обзиром да је ријеч о величини економије каква је Српска, у којој је инфлација у великом обиму увозног карактера и свих рефлексија које са собом носи сукоб у Украјини, уз пробеме са радном снагом, овакав десетомјесечни резултат спољнотрговинског пословања се може сматрати задовољавајућим - навео је Маркићевић.

Он је додао да је Српска за разлику од неких ранијих периода, сада остварила дефицит у пословању са ЕУ, али да, када се гледају појединачне земље посматрајући покривеност увоза извозом, суфицит остварен у спољнотрговинском пословању са Њемачком, Аустријом, Словенијом, Хрватском.