latinica  ћирилица
03/12/2022 |  09:26 ⇒ 09:33 | Аутор: СРНА

Руска амбасада у САД: Од сада ниједна земља није имуна на ограничења извоза

Ограничење цијена руске нафте коју су увеле САД и њени партнери у пракси значи преобликовање основних принципа слободног тржишта, саопштено је из руске Амбасаде у САД.
Руска амбасада у Америци (Фото:  EPA-EFE/SHAWN THEW) -
Руска амбасада у Америци (Фото: EPA-EFE/SHAWN THEW)

- Примјетили смо арогантне тврдње америчке администрације у вези са споразумом са њеним партнерима о озлоглашеном ограничењу цијена руске нафте - наводе из Амбасаде.

У саопштењу се додаје да стратези у Вашингтону, кријући се иза племенитих парола о енергетској безбједности за земље у развоју, ћуте на чињеницу да тренутна неравнотежа на енергетским тржиштима проистиче из њиховог непромишљеног дјеловања, које се прије свега односи на увођење санкција Русији и забрану увоза руских енергената.

- Колективни Запад покушава да ријеши проблеме која је сам нагло створио. У ствари, свједоци смо преобликовања основних принципа слободних тржишта - наводи се у саопштењу и додаје да ће овакви кораци неизбјежно довести до повећања неизвјесности и наметања већих трошкова за потрошаче сировина.

Из руске Амбасаде указују да од сада ниједна земља није имуна на увођење разних "ограничења" на њен извоз, уведених из политичких разлога.

- Без обзира на тренутна кокетирања са опасним и нелегитимним инструментом, увјерени смо да ће руска нафта и даље бити тражена - закључује се у саопштењу руске Амбасаде, преноси ТАСС.

Чланице Групе седам /Г7/ и Аустралија саопштиле су да су се сагласиле да поставе горњу границу цијене руске нафте на нивоу од 60 долара по барелу.

Одлука треба да ступи на снагу 5. децембра или врло брзо након тога.

Слична одлука у вези са руским нафтним дериватима ступа на снагу 5. фебруара 2023. Максималне цијене биће накнадно објављене посебно.

Руски предсједник Владимир Путин изјавио је раније да Москва неће плаћати за туђи просперитет и извозити своје енергетске ресурсе онима који им намећу ограничења цијена.

Праксу ограничавања цијена назвао је "картарошким триком" и "флагрантном уцјеном".

Осим тога, у свом говору током Руске енергетске недјеље, Путин је упозорио да ограничење цијена нафте представља ризик од постављања горње границе цијена у другим секторима, што је штетно за глобалну тржишну економију и благостање милијарди људи.