latinica  ћирилица
03/12/2022 |  09:27 ⇒ 09:29 | Аутор: СРНА

До септембра у сигурним кућама било 70 жртава насиља

У три сигурне куће у Републици Српској од јануара до септембра привремено је било збринуто 70 жртава насиља - 21 жена и 49 дјеце, речено је Срни у Министарству породице, омладине и спорта Српске.
Министарство породице, омладине и спорта (фото: илустрација) - Фото: РТРС
Министарство породице, омладине и спорта (фото: илустрација)Фото: РТРС

Из Министарству су појаснили да у Српској тренутно функционишу три сигурне куће односно правна лица која реализују сигурну кућу и уписана су у њихов регистар - Фондација "Лара" из Бијељине, Фондација "Удружене жене" из Бањалуке и Удружење грађана "Будућност" из Модриче.

Смјештајни капацитети у три сигурне куће су 55 мјеста и то у Фондацији "Лара" 15, Фондацији "Удружене жене" 24 и у Удружењу грађана "Будућност" 16 мјеста.

- На основу података којима располажемо у све три сигурне куће, од јануара до септембра ове године привремено је било збринуто 70 жртва насиља у породици, које су тамо боравиле 5.487 дана. Ријеч је о 21 жени, 29 дјевојчица и 20 дјечака - навели су из ресорног министарства.

Из Министарства наводе да се, у односу на исти период прошле године, може рећи да је ријеч о истом броју жртава насиља у породици које се биле привремено збринуте у сигурним кућама у Републици Српској.

Према досадашњим подацима којима располаже Министарство, сигурне куће у Српској имају довољно смјештајних, кадровских и стручних капацитета.

Ово министарство буџетом сваке године планира средства за финансирање посебне мјере подршке - сигурна кућа, у износу од 350.000 КМ.

Министарство породице, омладине и спорта, на основу Закона о заштити од насиља у породици и Правилника о начину додјеле средстава сигурним кућама, врши додјелу средстава сигурним кућама за привремено збрињавање, сигуран смјештај и помоћ жртвама насиља у породици, путем конкурса који се расписује четири пута годишње, а до сада су расписана три.

Из Министарства подсјећају да у Републици Српској постоји и бесплатна СОС линија - 1264 за помоћ жртвама насиља према женама и насиља у породици, за чије функционисање ово министарство обезбјеђује средства.

- Специјализовану подршку жртвама насиља у породици у Републици Српској на СОС телефону пружају организације које реализују и посебну мјеру подршке жртвама насиља у породици, сигурну кућу - напоменули су из Министарства.

Из ресорног министарства истичу да је од јануара до септембра ове године на СОС линије упућено око 3.000 позива, а највише су упутиле жене које имају од 19 до 60 година.