latinica  ћирилица
03/12/2022 |  10:42 ⇒ 10:50 | Аутор: СРНА

Завршна фаза припремних радова на градилишту ХЕ "Бук Бијела" (ФОТО)

На градилишту Хидроелектране "Бук Бијела" на Дрини код Фоче у завршној фази је изградња градилишног насеља, те управне зграде и пратеће инфраструктуре.
Бук Бијела, градилиште - Фото: СРНА
Бук Бијела, градилиштеФото: СРНА

Припремни радови на лијевој обали Дрине почели су прошле године и требало би да буду завршени у јуну идуће године.

Уз више објеката са собама и апартманима, градилишно насеље за више од 400 радника, који ће ту бити смјештени за вријеме изградње ХЕ "Бук Бијела", имаће и велики ресторан, амбуланту, вешерницу и спортска игралишта.

Управна зграда и зграда за извођача и надзор граде се узводно од ове локације у непосредној близини будуће бране.

Осим објеката, граде се и приступни путеви, као и водоводни систем за радничко насеље.

Изградња градилишног насеља "Бук Бијела"

Извођач радова је предузеће "Слога" из Крагујевца, а од укупно 80 радника, колико их је ангажовано у припремној фази, педесетак их је из Фоче, разних профила.

Фочак Радмило Милетић, пословођа на градилишту, каже да су ту од првог дана, од маја прошле године.

- Завршна је фаза, раде се фасаде, канализација, вода, вањско уређење. Остало је нешто ситно унутрашњег уређења, приводи се крају. Задовољни смо, никад бољи услови нису били. Редовне су плате, све остале имамо на вријеме, немамо никаквих проблема - изјавио је Милетић новинарима.

Милан Баштинац, предсједник Управног одбора ХЕС "Горња Дрина", каже да су припремни радови комплексни, те да подразумијевају и нови водоводни систем и километре приступних путева до градилишног насеља и од насеља до уласка у корито Дрине.

Мјесто изградње ХЕ "Бук Бијела"

Насеље се налази ококилометар низводно од мјеста гдје ће се градити брана и служиће за изградњу и остале двије хидроелектране у систему Горња Дрина - уз ХЕ "Бук Бијела", то су ХЕ "Фоча" и ХЕ "Паунци".

- Након изградње свих ових електрана, намјера нам је да комплетно насеље препустимо на управљање локалној заједници, а да локална заједница одлучује о садржајима које ће давати локалном становништву кроз ову инфраструктуру - каже Баштинац.

Он наводи да ХЕС "Горња Дрина" планира до краја године да пошаље позивни тендер респектабилним фирмама које ће да се такмиче за систем "кључ у руке" изградње ХЕ "Бук Бијела".

- Рачунамо да ће сами преговори са потенцијалним извођачем радова на самој електрани трајати од девет мјесеци до годину дана, а након тога постоји могућност да се релативно брзо организује само градилиште и почну радови на терену - навео је Баштинац.

Баштинац је подсјетио да је вриједност градње ХЕ "Бук Бијела", заједничког подухвата електропривреда Српске и Србије, око 250 милиона евра, колико ће коштати и градња преостале двије електране, тако да укупна инвестиција износи око 500 милиона евра.

Пројекат ће бити финансиран у омјеру 51 одсто "Електропривреда Србије", 49 одсто "Електропривреда Републике Српске", колики је и удио сувласништва у заједничкој фирми ХЕС "Горња Дрина".

Баштинац напомиње да је од Владе Србије обезбијеђена гаранција за финансирање.

- Тако да се надамо да ћемо и у оквиру избора извођача да добијемо и повољно финансирање, с обзиром на то да је гаранција Владе Србије респектабилна и сигурно ће да обезбиједи повољније услове, него што би било да финансирање тражимо ми сами на тржишту - рекао је Баштинац.

Након избора и увођења извођача радова, рок за изградњу ХЕ "Бук Бијела" је четири године.