latinica  ћирилица
03/12/2022 |  11:52 ⇒ 15:03 | Аутор: СРНА

Тегелтија: Одлука Уставног суда политичка и на штету Српске

Уставни суд БиХ је својом одлуком о Закону о лијековима Републике Српске по ко зна који пут изашао из оквира Устава БиХ и донио чисто политичку одлуку на штету Српске и српског народа, изјавио је савјетник предсједника Републике Српске Милан Тегелтија.
Милан Тегелтија - Фото: РТРС
Милан ТегелтијаФото: РТРС

- Овај пут је отишао толико далеко да у образложењу одлуке којом је Закон о лијековима Републике Српске прогласио неуставним, чак није ни навео којем је тачно члану Устава БиХ овај супротстављен - рекао је Тегелтија за Срну.

Он истиче да Уставни суд БиХ то није навео зато што то није ни могао, јер нема ниједне такве одредбе у Уставу БиХ којој би Закон о лијековима Републике Српске био супротстављен.

Према томе, каже Тегелтија, одлука Уставног суда није дефинисала која је то повреда Устава БиХ, него је просто изрекла констатацију неуставности без иједног, макар формално написаног, правног основа за то.

- То овакву одлуку чини срамотом правног система БиХ, којом је Уставни суд БиХ поступио по политичкој инструкцији и донио политичку, а не правну одлуку - истакао је Тегелтија.

Према његовим ријечима, овакво понашање и одлука Уставног суда БиХ је незабиљежено у европској уставно-правној пракси.

- Нас овакве одлуке више не могу да изненаде јер је Уставни суд БиХ одавно постао политички алат и мегафон политика, а не непристрасан и независан суд који суди на бази Устава - рекао је Тегелтија.

Уставни суд БиХ донио је одлуку да укине Закон о лијековима и медицинским средствима Републике Српске и Закон о допунама Закона о републичкој управи, јер, како је навео, нису у складу са Уставом БиХ.

Одлуку је Уставни суд БиХ донио по захтјеву Шефика Џаферовића, који је поднио док је био предсједавајући Предсједништва БиХ.