latinica  ћирилица
03/12/2022 |  14:57 ⇒ 14:58 | Аутор: СРНА

Мандић: Србима у Црној Гори да се поштује право да буду Срби

Предсједник Нове српске демократије Андрија Мандић рекао је да Срби у Црној Гори траже да им се поштује право да баштине традиционални српски идентитет и да буду Срби.
Андрија Мандић (Танјуг/Зоран Жестић) - Фото: ТАНЈУГ
Андрија Мандић (Танјуг/Зоран Жестић)Фото: ТАНЈУГ

Мандић је на Међународној научној конференцији "Велика народна скупштина - Подгоричка скупштина уједињења 1918. године", која се одржава у Подгорици, изразио наду да ће у Црној Гори доћи вријеме дијалога и споразумијевања, истичући да српски народ поштује права других да мисле и изјашњавају се како желе.

Он је истакао да је било важно ослободити људе у Црној Гори и да се у томе успјело 2020. године.

Мандић је оцијенио да нема дилеме да ће се ова међународна конференција тумачити сутра на разне начине у медијима.

- Ја сам, наравно, српски политичар у Црној Гори и ми имамо позитиван однос према Подгоричкој скупштини и њеном насљеђу. Тражимо и да се нама поштује право да баштинимо традиционални српски идентитет и да будемо Срби - рекао је Мандић.

Он је нагласио да је уједињење 1918. године било жеља цијелог народа и да је унитаристичка идеја тада имала подршку велике већине народа у Црној Гори.

Мандић је подсјетио да су се Црна Гора и Србија раздвојиле 2006. године, али је додао да ни данас не може да се нађе консензус о кључним питањима.

- Представницима српског народа, вољом међународног фактора, не дозвољава се да уђу у Владу. А све се то дешава, иако је српски народ доминантно заслужан за демократске промјене у Црној Гори - навео је Мандић, који је и један од лидера ДФ-а.

Мандић је изразио наду да ће у Црној Гори превладати мир и дијалог, јер је то потребно Црној Гори.

. Ми, као српски народ, остајемо на нашим позицијама и желимо дијалог и договор са свима у Црној Гори. Принцип који се мора поштовати јесте да се мора увжавати воља народа - нагласио је Мандић.