latinica  ћирилица
03/12/2022 |  16:03 ⇒ 16:05 | Аутор: СРНА

Ђокић: Уставни суд БиХ жели да казни Српску јер налази боља рјешења

Предсједник СП-а Петар Ђокић рекао је да Уставни суд БиХ, одлуком да поништи Закон о лијековима и медицинским средствима Републике Српске и Закон о допунама Закона о републичкој управи, жели да казни Српску за њен напор да о одређеним питањима, гдје је видљив застој у функционисању институција, организација и органа БиХ, нађе боља рјешења.
Петар Ђокић - Фото: РТРС
Петар ЂокићФото: РТРС

Ђокић је истакао да је политички мотивисана одлука Уставног суда БиХ да поништи законе којима Република Српска жели да превазиђе проблеме у раду институција на нивоу БиХ.

- Ко зна који пут скандалозна је и беспримјерена одлука Уставног суда БиХ, који ради у крњем саставу, да се бави тако крупним питањима и поништава законе који су донесени у Народној скупштини Републике Српске а на основу Устава Републике Српске и Устава БиХ - рекао је Ђокић новинарима

Он је навео да је у оба документа врло јасно написано које су надлежности Републике Српске за одређена питања.

- Невјероватно је да је Уставни суд БиХ подлегао политици притисака који долази из Сарајева и одређених кругова из међународне заједнице и да се поново острвио на Републику Српску, желећи да је на тај начин казни за њен напор да о одређеним питањима, гдје видљив застој у функционисању институција, организација, органа БиХ, нађе боља рјешења - рекао је Ђокић.

Он је додао да је Република Српска управо тим законима, које Уставни суд БиХ хоће да поништи, пронашла начин како може да превазиђе проблеме у областима због којих су донесени, а на основу пуних овлаштења која произилазе из Устава Републике Српске и Дејтонског мировног споразума.

- И сада сви ће хтјети да критикују став Републике Српске која критикује оне који руше Устав, а, уствари, сви покушавају да се сакрију иза Устава и иза Дејтонског споразума - нагласио је Ђокић.

Он је рекао да ће власт Републике Српске пронаћи начин за овакво дјеловање Уставног суда БиХ и да ће уредити сваки сегмент живота у БиХ на бољи начин него што је он то данас, а у складу са одредбама Устава.

- Ми не желимо рушити Устав да бисмо градили неку позицију за Републику Српску - додао је Ђокић.

Уставни суд БиХ донио је одлуку да укине Закон о лијековима и медицинским средствима Републике Српске и Закон о допунама Закона о републичкој управи, јер, како је навео, нису у складу са Уставом БиХ.