latinica  ћирилица
03/12/2022 |  18:08 ⇒ 19:59 | Аутор: РТРС

Њемачка стопирала одобрени пројекат у Републици Српској (ВИДЕО)

Због одлуке Владе Њемачке да стопира претходно одобрену донацију од 220.000 евра, у питању је гријање просторија у касарни Оружаних снага БиХ "Војвода Радомир Путник" у Добоју.
Касарна Добој - Фото: РТРС
Касарна ДобојФото: РТРС

Постојећа котловница у касарни је из 60-тих година прошлог вијека, троши огромне количине мазута, тиме и новца.

Замјеник министра одбране у Савјету министара Мирко Околић рекао је за РТРС да је све било спремно да се тим и новцем града Добоја касарна прикључи на градски топловод.

Међутим, Њемачка је одлучила да новац за пројекат на територији Републике Српске преусмјери у Високо у ФБиХ.

Стару котловницу из времена ЈНА, у добојској касарни прегазило је вријеме. Годишње троши 120 тона мазута, по тренутној цијени око пола милиона КМ. Због дотрајалог система, губи и до 30 одсто топлотне енергије дневно.

- Котловница је старија и од мене, а ја сам 72 годиште. Ми не радимо викендом, само радним данима - каже Зоран Петровић, радник у котловници у касарни.

Зато је понедjељком у зимске дане најхладније, кажу војници и запослени у добојској касарни. Очекивали су да ће проблем бити ријешен након што је НАТО најавио да ће преко њемачке владе донирати 220.000 евра за прикључење касарне на градску топлану.

- Oд СР Њемачке била хе обећана донација од 400.000 КМ за прикључење на градску топлану. Искрено се надам да ће та донација ускоро бити реализована - каже Ернес Хелек,  командант касарне "Војвода Радомир Путник".

Ипак, неће! То су јасно дали до знања у њемачкој Амбасади замјенику министра одбране Мирку Околићу. А све због, како кажу, неприхватљиве реторике политичара из Републике Српске, односно због противљења Милорада Додика да као српски члан Предсједништва БиХ да сагласност за долазак њемачког амбасадора Томаса Фичена у БиХ. Додик је више пута образложио да је Резолуција њемачког парламента, која говори о укидању Републике Српске, разлог за такав поступак.

- Наравно ја сам реаговао и рекао да то није у реду, да је то подјела Министарства одбране које је цјеловито и дјелује на читавој територији БиХ. Нажалост, ми та средства нећемо добити, тако нам је саопштено, та средства су игром случаја или намјерно управо у истом износу преусмјерена у Високо - наводи Околић.

Њемачка Влада, а ни Амбасада те земље у Сарајеву нису појаснили своје поступке који за циљ имају кажњавање Републике Српске. Заправо, десило се супротно. Они који највише хвале Оружане снаге, као најуспјешнију заједничку институцију у БиХ, руше је из темеља и кажњавају њене припаднике у касарни у Добоју, и Србе, и Бошњаке.

- Не знам кога кажњавају. Овдје је испало добро за Републику српску јер Град Добој не мора да издваја око милион КМ колико су мислили да издвоје у корист прикључења касарне на градски топловод. Мислим да се овим кажњавају само припадници Оружаних снага - истиче Околић.

Пројектом прикључења касарне "Војвода Радомир Путник" на градски топловод било је предвиђено да, уз донацију Владе Њемачке, и Град Добој издвоји скоро милион КМ, али добра воља градских власти поништена је политичком одлуком Њемачке због које ће се припадници Оружаних снага гријати уз музејски експонат котловнице, елекритричне гријалице и облачити више слојева одјеће.