latinica  ћирилица
03/12/2022 |  21:12 | Аутор: СРНА

EK: Од 5. децембра цијена барела руске нафте ограничена на 60 долара

Земље Г7, чланице ЕУ и Аустралија договориле су се да од 5. децембра ограниче цијену руске нафте на 60 долара по барелу, саопштила је Европска комисија.
Европска комисија - Фото: РТРС
Европска комисијаФото: РТРС

- Међународна коалиција за ограничење цијена данас је завршила свој рад на примјени ограничења цијене нафте на руску сирову нафту из мора. Државе чланице ЕУ управо су одобриле паралелно њено спровођење у оквиру ЕУ. Горња граница је постављена на максималну цијену од 60 долара по барелу за сирову нафту и може се прилагодити у будућности како би се одговорило на развој тржишта - наводи се у саопштењу.

Из Европске комисије наводе да ограничење цијена "омогућава глатку транзицију" и неће важити за нафту купљену изнад горње границе, која се утоварује на пловила прије 5. децембра и истовара прије 19. јануара 2023. године.

- Док забрана ЕУ на увоз руске сирове нафте и нафтних деривата остаје у потпуности на снази, ограничење цијене ће омогућити европским оператерима да транспортују руску нафту у треће земље, под условом да њена цијена остане стриктно испод границе - наводи се у саопштењу.

Истовремено, Европска комисија је потврдила да изузећа за неке земље ЕУ остају на снази, што се посебно тиче Мађарске која нафту добија само нафтоводима и подржала је потез Брисела под условом да се горња граница цијена не односи на снабдијевање нафтоводом.

ЕУ ће забранити својим оператерима да осигуравају, финансирају и сервисирају пловила трећих земаља која превозе руску нафту купљену преко лимита цијене у трајању од 90 дана.

- Ако брод под заставом треће земље намјерно превози руску нафту изнад горње границе цијене, оператерима из ЕУ ће бити забрањено да осигуравају, финансирају и сервисирају овај брод за транспорт руске нафте или нафтних деривата 90 дана након што је терет купљен по цијени већој од ограничене - наводи се у саопштењу.

Ако пловило под заставом ЕУ прекрши горњу границу цијена, биће подложно посљедицама које слиједе према националном законодавству сваке државе чланице, објаснила је Европска комисија.

Русија је раније саопштила да неће обезбјеђивати енергенте земљама које уводе ограничења цијена и да је одлучна да послује само по тржишним условима, подсјећа ТАСС.