latinica  ћирилица
03/12/2022 |  21:39 ⇒ 21:54 | Аутор: ТАНЈУГ

Ретроспектива раних филмова Лордана Зафрановића поводом 60 година стваралаштва

Ретроспектива раних филмова истакнутог редитеља и сценаристе Лордана Зафрановића, поводом 60 година његовог умјетничког стваралаштва, отворена је вечерас у Југословенској кинотеци уз присуство аутора.
Лордан Зафрановић (Фото: TANJUG/ TARA RADOVANOVIĆ) -
Лордан Зафрановић (Фото: TANJUG/ TARA RADOVANOVIĆ)

Све до 5. децембра, поштоваоци опуса славног редитеља уживаће у његовим најранијим остварењима.

Прије почетка пројекције филмова, Зафрановић је рекао да има малу трему пред отварање ретропспективе његових раних остварења.

- У неку руку то је нуклеус мог стваралаштва. Вјерујем да ће публици бити интересантно да види те филмове. Посебно ми значи што се та остварења приказују у храму филма какав је Југословенска кинотека. Везан сам за Београд од седамдесетих година прошлог вијека када нисам могао радити у Загребу. Тада сам радио у Телевизији Београд. Овдје сам међу својима - рекао је Зафрановић за Танјуг.

Како је рекао, у својим најранијим остварењима испитивао је извор зла које на крају продре у прелијепи пејзаж као што су море, обала и камен.

- Истраживао сам у тим филмовима како дође до злочина у у тој усијаној атмосфери - истакао је Зафрановић.

Директор Југослав Пантелић на отварању вечерашњег догађаја истакао је да је Зафрановић један од највиртуознијих редитеља југословенског филма који је камером успио да ухвати много више од онога што се пред њим дословно одиграва.

- Кроз читав свој опус Зафрановић се бави универзалним темама , у којима савршено комбинује метафизичко и историсјко, а све то осликано у специфичној и локалној позадини Медитерана - рекао је Пантелић.

Прве вечери приказано је седам кратких играних и документарних филмова које је Зафрановић снимао још 60-их година - аматерски "Прича" (1963), "Дневник" (1964), дипломски "Недеља" (1969) и други.

Уз краткометражна остварења, 4. децембра биће приказан и дугометражни играни филм који је Зафрановић снимио током егзила у Чешкој 1995. године ""Освета је моја", а 5. децембра и телевизијски филм из периода Југославије "Филм о гостима и радницима" (1977).