latinica  ћирилица
04/12/2022 |  09:27 ⇒ 15:27 | Аутор: СРНА

Сијарто: Ограничење цијена нафте нанијеће штету европској економији

Мађарски министар спољних послова и економских односа са иностранством Петер Сијарто рекао је да ће увођење горње границе цијене руске нафте нанијети штету европској економији.
Петер Сијарто (Фото: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC) -
Петер Сијарто (Фото: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC)

- ЕУ уводи горњу границу за нафту, али вријеме је да Брисел схвати да такве мјере највише штете европској економији - навео је Сијарто, коментаришући одлуку Г7, ЕУ и Аустралије да уведу ограничење цијена на руску нафту која се извози морем од 5. децембра.

Умјесто ограничавања цијене руске нафте, каже Сијарто, неопходно је повећати број енергената, јер ће то довести до нижих цијена.

Он је рекао да се током преговора о ограничењу цијена Будимпешта борила за своје интересе.

- Коначно смо постигли циљ - Мађарска је изузета од ограничења цијене нафте. Поново смо били успјешни у заштити безбједности снабдијевања енергијом наше земље - рекао је Сијарто на Фејсбуку.

Чланице Г7, ЕУ и Аустралија објавиле су јуче да су договориле ограничење цијене руске нафте на 60 долара по барелу почевши од 5. децембра.

Осим тога, од 5. фебруара 2023. године ступа на снагу горња граница цијене нафтних деривата, чији ће параметри бити накнадно утврђени.

Одлука о ембаргу на испоруку руске нафте у ЕУ остаје на снази и ступиће на снагу од 5. децембра, али још неће утицати на снабдијевање горивом нафтоводом "Дружба" до Мађарске, Чешке и Словачке.