latinica  ћирилица
04/12/2022 |  11:58 ⇒ 12:02 | Аутор: СРНА

Руњо: Макадамски пут Дрвар - Гламоч ствара бројне проблеме Србима повратницима (ФОТО)

Повратник у село Роре у Ливањском кантону Жељко Руњо, који има фарму музних крава, рекао је да макадамски регионални пут између Дрвара и Гламоча ствара велики проблем за продају и откуп млијека и млијечних производа.
Гламоч - село Роре - Фото: СРНА
Гламоч - село РореФото: СРНА

Руњо је истакао да би асфалтирање путног правца од Гламоча до Дрвара знатно олакшало и побољшало живот српских повратника.

Он је додао да најкраћи пут од Бихаћа до Мостара преко Дрвара и Гламоча, нажалост, годинама чека на асфалтирање.

Руњо је рекао да се овај пут у зимском периоду јако лоше одржава, а често се дешава да аутомобили слете с пута јер није ни означен.

- Моја фарма броји више од 30 музних крава. То ми је и основни извор прихода. Проблем у откупу млијека ствара и лош пут. Понекад је немогуће уопште да камиони дођу по млијеко - истакао је Руњо.

 Гламоч - село Роре (Фото: СРНА)

Он је навео да је пут основни предуслов повратка људи на вјековна огњишта.

- Основно је да имамо пут. Желим да останем на свом огњишту и повећавам своју фарму. Међутим, доста утиче и лоша путна инфраструктура, они који желе да буду купци, када виде којим и каквим путем треба да дођу до нас, цијена млијека и свега другог одмах пада - истакао је Руњо.

Он је додао да изгледа да некоме асфалтирање овога важног правца није у интересу.

- По мом мишљењу, то су надлежни органи на кантоналном и федералном нивоу - нагласио је Руњо.

Он је апеловао да се институције Републике Српске и Србије одазову на позив за помоћ из западнокрајишких општина.

Породица Руњо није једина која се бави пољопривредом и сточарством у селима која се налазе на макадамском регионалном путу Дрвар - Гламоч.

У засеоку Срдићи живи и Дмитар Срдић, један од млађих повратника у селу Роре, чије стадо броји око 700 оваца.

- Често путујем у Бањалуку. Морам да идем преко Дрвара јер макадамом до Гламоча немогуће је доћи, иако је преко Гламоча ближе - рекао је Срдић за Срну.

Према његовим ријечима, асфалтирање пута појачало би везу повратничких општина у Ливањском кантону са Републиком Српском.

- Наши простори као да су заборављени од свих. И они који су се вратили доведени су у размишљање поново да одлазе управо због нељудских услова на вјековним огњиштима - истакао је Срдић.

Асфалтирање регионалног путног правца између Дрвара и Гламоча није једино отворено питање на овом подручју, пошто село Равно у општини Купрес годинама чека асфалтирање, док се до села Уништа које се налази у саставу Босанског Грахова једино може доћи преко Хрватске.

Путни правац који повезује Босански Петровац са Босанском Крупом такође је макадамски.

Осим путне инфраструктуре и воде као основних животних услова, повратници указују и на лошу здравствену заштиту, неизучавања српског језика у Гламочу, а у ФБиХ и ћирилични натписи поред пута обично су прецртани.