latinica  ћирилица
04/12/2022 |  13:59 ⇒ 15:19 | Аутор: СРНА

На Радловцу служен помен за жртве усташког терора

Код спомен-обиљежја на гробљу Радловац у Прњавору служен је помен за 22 српска цивила из села Млинци, Парамије, Чорле, Гаљиповци и Срповци које су на данашњи дан 1941. године заклале усташе.
Прњавор - помен за 22 српска цивила- - Фото: СРНА
Прњавор - помен за 22 српска цивила-Фото: СРНА

Према подацима Општинске организације СУБНОР-а Прњавор, најмлађа жртва је имала 17, а најстарија 49 година.

Радинка Живковић из Насеобине Лишње, чији је дјед Новак Симић из Млинаца такође звјерски убијен, изјавилаје Срни да основне чињенице о овом монструозном злочину зна из прича свог оца.

- Усташе су током ноћи из села одвели мушкарце, Србе. Везали су их ланцима по двојицу, а они нису знали гдје нити зашто их одводе. Све се одвијало у тишини, а што је још страшније убили су их без иједног испаљеног метка - прича Живковићева.

Она каже и да је према казивању њеног оца, један од злочинаца био из Дервенте и осуђен је за своја злодјела, као и да нема сазнања да ли је и колико још њих процесуирано.

Парастос и полагање вијенаца организовали су Општински одбор СУБНОР-а, Мјесна борачка организација Прњавор и породице жртава усташког терора.

Члан Предсједништва Борачке организације општине Прњавор Момир Крајишник каже да је ово била прилика за сјећање на невине жртве из Другог свјетског рата.

- Ријеч је о угледним људима из неколико прњаворских села, а убијени су с намјером да се затре све што је српско и на том подручју сузбије отпор фашизму - нагласио је Крајишник.

Споменик у Радловцу подигнут је 1973. године, а обновљен је и освештан 2011. године.