latinica  ћирилица
04/12/2022 |  15:11 | Аутор: СРНА

Самит лидера ЕУ и западног Балкана потврда стратешког партнерства

Предстојећи самит лидера ЕУ и земаља западног Балкана прилика је да се поново потврди кључни значај стратешког партнерства између Уније и овог региона који има јасну европску перспективу, саопштено је из ЕУ.
ЕУ - Фото: РТРС
ЕУФото: РТРС

Како је саопштено, главне теме самита биће заједничко рјешавање посљедица руске операције у Украјини, интензивирање политичког дјеловања на основу заједничких принципа, јачање безбједности и изградња отпорности на страно мијешање, суочавање са изазовима које представљају миграције, као и борба против тероризма и организованог криминала.

Лидери ће разговарати о сарадњи у суочавању са заједничким изазовима који произилазе из руске операције у Украјини и конкретније ће размотрити негативне ефекте операције на енергетску и прехрамбену безбједност на западном Балкану.

На самиту ће бити ријечи и о начинима продубљивања политичког и другог ангажмана са посебним фокусом на младе људе.

Лидери ће се осврнути и на напредак постигнути у интеграцији западног Балкана са интерним тржиштем ЕУ, модернизацији платних система у складу са стандардима ЕУ, у дигиталној области, имплементацији зелених трака ЕУ-западни Балкан, што је иницијатива за олакшавање прекограничне логистике и континуираног протока робе.

Самит ће бити прилика да се разговара о координисаним акцијама по питањима безбједности и одбране која су постала још актуелнија у контексту руске операције у Украјини.

- Ово укључује борбу против манипулације страним информацијама и побољшање колективне сајбер безбједности - наводи се у саопштењу.

Осим тога, лидери ће размијенити мишљења о заједничком рјешавању питања управљања миграцијама, пошто се број миграната на мигрантској рути западног Балкана значајно повећао у протеклој години.

- Ово укључује усклађивање визне политике ЕУ и сарадњу у системима повратка - додаје се у саопштењу.

Лидери ће разговарати о томе како ојачати сарадњу у борби против тероризма и превенцији радикализације.

Самит лидера ЕУ и земаља запаног Балкана биће одржан у уторак, 6. децембра у Тирани, а конференција за новинаре планирана је за 14.30 часова.

Очекује се да ће лидери издати заједничко саопштење на крају самита, на који су позване све земље чланице ЕУ и партнери са западног Балкана.

Ово је први пут да се самит лидера ЕУ и земаља западног Балкана одржава у региону.