latinica  ћирилица
04/12/2022 |  15:35 ⇒ 20:03 | Аутор: СРНА

Новак: Москва неће извозити нафту по ограниченој цијени

Русија неће извозити нафту за коју је Запад наметнуо горњу границу цијена чак и ако Москва мора да прихвати пад производње нафте, рекао је данас потпредсједник руске Владе Александар Новак.
Александар Новак (Фото: EPA-EFE/ANATOLY MALTSEV, илустрација) -
Александар Новак (Фото: EPA-EFE/ANATOLY MALTSEV, илустрација)

- Радимо на механизмима за забрану коришћења инструмента ограничења цијена, без обзира на то који ниво је постављен, јер би такво мијешање могло додатно да дестабилизује тржиште - рекао је Новак.

Он је истакао да Русија неће радити под ограничењем цијена, чак и ако Москва мора да смањи производњу.

- Русија ће продавати нафту и деривате само земљама које послују по тржишним условима, чак ако то значи смањење производње - рекао је Новак.

Новак је нагласио да је глобално тржиште нафте тренутно у бољем стању него прије два мјесеца, али и даље има много неизвјесности, укључујући и ситуацију са вирусом корона у Кини.

- Неизвјесности посебно проистичу из високог нивоа инфлације у многим земљама, високог нивоа државног дуга и пооштрене монетарне политике. Наравно, важан фактор су периодичне епидемије ковида у Кини, највећем потрошачу руских енергетских ресурса - рекао је Новак у интервјуу за телевизијски канал Русија-24.

Он каже да је на састанку ОПЕК-а плус поновљена одлука о смањењу производње нафте за два милиона барела дневно од новембра.

- Ова одлука је препозната као исправно усмјерена ка стабилизацији тржишта - рекао је Новак.

Он је навео да ће земље ОПЕК-а плус у случају потребе организовати ванредни састанак ради прилагођавања тржишној ситуацији, али да тренутно нема потребе за тим.

- Поновили смо одлуку која је донета прије два мјесеца - рекао је Новак и додао да ће се министарски надзорни комитет ОПЕК-а плус поново састати 1. фебруара.

Земље Г7 и Аустралија договориле су ограничење цијене руске сирове нафте од 60 долара по барелу у покушају да се предсједнику Владимиру Путину ускрати приход, а да се руска нафта задржи на глобалним тржиштима.