latinica  ћирилица
04/12/2022 |  17:18 ⇒ 20:02 | Аутор: СРНА

Постоји могућност да и Срби јужно од Ибра напусте институције

Градоначелник Штрпца Далибор Јевтић изјавио је да постоји могућност да и Срби јужно од Ибра напусте институције самопроглашеног Косова, истичући да се на Косову и Метохији не поштују важећи закони који се тичу права српске и осталих невећинских заједница.
Штрпце (фото: wikimedia.org / CC BY-SA 3.0 RS) -
Штрпце (фото: wikimedia.org / CC BY-SA 3.0 RS)

Јевтић је рекао да је ситуација, од доласка на власт предсједника Владе самопроглашеног Косова Аљбина Куртија, из дана у дан све тежа када је ријеч о животу и положају Срба на Косову и Метохији, те додао да је све што се дешава у посљедње вријеме доказ да и међународна заједница свој дио посла не ради на начин на који би требало, а с циљем прије свега смиривања тензија и превазилажења цјелокупне ситуације.

Он је нагласио да је на Косову и Метохији присутно "институционално насиље на свим нивоима" и да су Срби жртве онога што Курти има за циљ у крајњем смислу, а то је да српски народ стави у што тежи положај и на тај начин их натјера да тај простор напусте.

- Што се нас јужно од Ибра тиче, мислим да смо близу тих црвених линија /за излазак из привремених институција/. Посљедња одлука, потпуно игнорисање уставног права које гарантује представљање Срба у институцијама на централном нивоу власти је нешто што нас је довело у позицију да нисмо далеко од одлуке да и ми, јужно од Ибра, напустимо косовске институције - рекао је Јевтић.

Он је додао да су Срби разочарани због ћутања међународне заједнице на све оно што Курти ради.

- Ћутање је знак одобравања и у таквој ситуацији нама ништа друго не преостаје него да напустимо институције и да не будемо дио онога што Курти ради - рекао је Јевтић за Тањуг.

Он је навео да ће коначну одлуку о напуштању косовских институција донијети добро узимајући у обзир све околности, чињенице и главно питање које је поставио предсједник Србије Александар Вучић - "А шта ћете дан послије?".