latinica  ћирилица
04/12/2022 |  17:50 ⇒ 19:57 | Аутор: СРНА

Патријарх Кирил: Насиље никад није било својствено руском духу

Патријарх московски и цијеле Русије Кирил рекао је да у Русији, за разлику од Запада, није било ужаса колонизације захваљујући православној вјери, јер насиље није својствено руском духу.
Патријарх Кирил (Фото: kremlin.ru) -
Патријарх Кирил (Фото: kremlin.ru)

Патријарх Кирил је указао да су многи који су освајали Сјеверну и Јужну Америку, Африку и колонизовали ове земље, са собом носили велики број смртних случајева, разарања, насиља и да су ова освајања остала застрашујућа страница у историји локалних народа.

- Ништа томе слично није се догодило у Русији. Можемо се запитати: "Зашто?" Одговор је веома једноставан - православна вјера, православни људи нису могли да подносе смрт, уништавања, насиље, пожаре и рушења. То, једноставно, није одговарало духу руских људи - рекао је патријарх Кирил у проповиједи у главном руском храму у Успењском сабору у Кремљу.

Руски патријарх је подвукао да је управо православље било спона која је ујединила два народа - Русе и Јакуте, преноси Спутњик.

- Наравно, у савременом свијету се појављују разни проблеми и изазови и неопходно је да, превазилазећи те изазове, имамо на шта да се ослонимо. Ако говоримо о Јакутији, о Јакутима, о Русима који тамо живе, наравно, да је њихов заједнички напредак условљен међунационалним миром - истакао је патријарх Кирил.