latinica  ћирилица
04/12/2022 |  18:20 ⇒ 22:11 | Аутор: РТРС

Експанзија у грађевинском сектору; Послодавци "увозе" раднике (ВИДЕО)

Све већи је проблем недостатка квалификоване радне снаге, посебно у грађевинарству.
Грађевинарство - Фото: РТРС
ГрађевинарствоФото: РТРС

Док поједини послодавци још опстају на тржишту рада са домаћим кадровима, неки су већ посегнули за увозом радника.

Република Српска изгледа као велико градилиште, што је најизраженије у највећем граду Српске. Експанзија у грађевинском сектору, већ одавно позната.

Иако не изгледа тако, грађевинари и те како имају проблема.

Док је одлазак у земље Евроспке уније један од основних разлога недостатка радне снаге у овој области, поједини послодавци приморани су на "увоз" радне снаге.

Углавном се увози из Бангладеша, Пакистана, Индије, а у високоградњи су доста присутни и Турци

С друге стране, на евиденцији Завода за запошљавање не мањка радника грађевинске струке са трећим и четвртим степеном стручне спреме.

- У појединим регијама, рецимо у Бањалуци, Бијељини, Источном Сарајеву, Приједору од стране послодаваца имамо интерес за запошљавање рецимо армирача фасадера али је мали број пријављених лица са поменутим занимање. Са друге стране имамо мјеста гдје је евидентиран већи број лица а мања је понуда послова - појашњава Ведрана Милинковић, виши стручни сарадник за информисање и односе са јавношћу Завода за запошљавање Републике Српске.

Побољшање услова рада и повећање плата једини су начин да послодавци задрже домаћу радну снагу у овом сектору, сматрају у синдикату.

Да је то једно од рјешења сагласни и послодавци, али и удружења.