latinica  ћирилица
04/12/2022 |  18:47 ⇒ 05/12/2022 | 08:43 | Аутор: РТРС

У Доњој Градини биће изграђен највећи меморијални комплекс на Балкану (ВИДЕО)

У Спомен-подручју Доња Градина биће изграђен највећи меморијални комплекс на Балкану, потврдили су највиши званичници Републике Српске и Србије, које ће заједно реализовати овај пројекат.
Доња Градина - Фото: РТРС
Доња ГрадинаФото: РТРС

Доња Градина постаће регионални центар за истраживање усташког злочина геноцида почињеног за вријеме НДХ а жртве јасеновачке голготе напокон ће добити споменик какав заслужују.

Српска и Србија градиће меморијални центар у Доњој Градини и то у мандату нових влада. Биће формирана заједничка радна група, а већи дио пројекта финансираће Србија.

- Ова генерација руководилаца у Српској и Србији то треба да уради. Дуго је то чекало, то мора да буде прави одраз обима страдања које су Срби преживјели у Јасеновцу, и који су преживјели у Другом свјетском рату и другим ратовима - истакао је Милорад Додик, предсједник Републике Српске.

- Бићемо спремни да уложимо десетине милиона евра, дакле, велики новац. Сматрамо то једном од најважнијих ствари које би заједно требало да ураде Република Српска и Република Србија на територији Републике Српске. Договор је да Република Србија учествује са 80 одсто финансијских средстава - прецизирао је Александар Вучић, предсједник Србије.

Изградњом меморијалног комплекса Доња Градина постаће регионални центар, основно полазиште свих истраживања, али и мјесто едукације нових истраживача о усташком злочину геноцида над Србима, Јеврејима и Ромима у НДХ.

- Изградња ће трајати дуже времена, али паралелно са изградњом Меморијалног центра требали бисмо да радимо на изградњи, односно едукацији кадрова који ће у будућности моћи да пренесу ову тему - каже Тања Тулековић, директорка Спомен - подручја Доња Градина.

Дејан Мотл, виши кустос - историчар у Спомен-подручју Доња Градина навео је да је тек 2010. године донесен нови програм уређења, и на основу тог програма требало би да се реализује и будуће уређење овог меморијала.

У Козарској Дубици готово да нема породице у којој неко није страдао у Јасеновцу. Један од потомака страдалих је и Александар Бањац. Каже да ће Меморијални центар бити од великог значаја, јер ће мјесто највећег српског страдања напокон добити обиљежје какво жртве и заслужују.

Овај пројекат значајан је и за општину Козарска Дубица.

- Битно је да ће то остати као један трајан споменик на подручју Поткозарја, а за Козарску Дубицу и у инвестиционом смислу, јер неколико година колико пројекат биде трајао, фирме ће имати своје активности. И то у сваком случају пуно значи за наш град - закључио је начелник општине Раденко Рељић.

Доња Градина била је највеће стратиште усташког логора Јасеновац. Према процјенама, на најсвирепији начин убијено је око 366.000 логораша, док је број жртава система Концентрационог логора Јасеновац више од 700.000 убијених Срба, 80.000 Рома и 23.000 Јевреја.