latinica  ћирилица
04/12/2022 |  18:49 ⇒ 18:52 | Аутор: СРНА

Иран пријатељ Србије (ФОТО)

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је данас да је Иран пријатељ Србије која је захвална Техерану што није признао самопроглашену независност Косова, као и на принципијелном ставу у одбрани њеног територијалног интегритета.
Дачић- Абдолахијан (Фото: TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ) -
Дачић- Абдолахијан (Фото: TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ)

Дачић је након састанка са министром иностраних послова Ирана Хосеином Амир Абдолахијаном у Беогаду, истакао да се Иран принципијелно понаша и када су у питању међународне организације и да није гласао за пријем Косова, без обзира на све притиске које је имао.

Он је додао да је Србија чврсто опредјељена за сарадњу са Ираном и да ће двије земље у наредном периоду сагледати у ком све облику могу да развијају сарадњу.

- Билатерални односи Србије и Ирана су на веома високом нивоу - рекао је Дачић и додао да је Србија забринута због дешавања у Ирану, али да се не мијеша у унутрашња питања других држава.

Говорећи о предстојећем самиту ЕУ и Западни Балкан, Дачић је рекао да ће предсједник Србије Александар Вучић одлуку о учешћу донијети послије сутрашњег састанка са специјалним изаслаником ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком.

Он каже да одлука о одласку у Тирану није мотивисана тиме да ли Србија жели да иде у ЕУ или не.

- Та одлука је одлука о бескрајној толеранцији ЕУ према изазивачима ескалације сукоба на Косову и Метохији, односно према /премијеру самопроглашеног Косова Аљбину/ Куртију - рекао је Дачић и додао да је Курти "под ноге бацио" ЕУ и Бриселски споразум.

Он је истакао да сви планови зависе од тога да ли ЕУ и међународна заједница желе да изврше притисак на оне који упорно изазивају сукобе.