latinica  ћирилица
04/12/2022 |  20:47 ⇒ 20:49 | Аутор: СРНА

Србија и Хрватска демантовале наводе о постојању кинеских полицијских станица

Србија и Хрватска демантовале су наводе о постојању кинеских полицијских станица на својој територији.
Кинеска полиција (Фото: EPA-EFE/JEROME FAVRE, илустрација) -
Кинеска полиција (Фото: EPA-EFE/JEROME FAVRE, илустрација)

Министарство унутрашњих послова Србије саопштило је да нема сазнања о наводним кинеским полицијским станицама у Србији о чијем постојању извјештавају поједини медији, указавши да у Србији нису присутни полицијски службеници Кине.

- Сматрамо да овакви наводи и неосноване тврдње наносе штету односима две земље, као и сарадњи која је увијек била на високом нивоу. Апелујемо на медије да прије објаве текста, тачност информација провјере са МУП-ом - наводи се у саопштењу.

Из МУП-а Србије подсјећају да је на основу Меморандума о разумијевању са Министарством јавне безбједности Кине о спровођењу заједничких полицијских патрола, шест кинеских полицијских службеника 2019. године мјесец дана било дио заједничке патроле у Београду, Новом Саду и Смедереву.

Напомињу да по основу Меморандума, они ни тада нису имали право употребе средстава принуде.

- Сходно одредбама Меморандума, задатак полицијских службеника Кине у заједничким патролама био је да помажу полицијским службеницима Србије у заштити јавног реда и безбједности и олакшају контакт својих сународника и организација са полицијом Србије, као и са дипломатским и конзуларним органима своје земље - наводи се у саопштењу.

Указују да се значај оваквог вида сарадње између МУП-а Србије и Министарства јавне безбједности Кине огледа у обостраној спремости да се промовишу све билатералне иницијативе, чији је циљ одржавање јавног реда и мира и обезбјеђивање сигурности грађана двије земље, у складу са концептом рада полиције у заједници.

Хрватска полиција нема информације о постојању или дјеловању илегалних кинеских полицијских станица у Загребу или Хрватској, рекла је портпарол МУП-а Хрватске Јелена Бики.

Из хрватског МУП-а су, поводом писања америчке телевизијске мреже Си-Ен-Ен о присуству кинеске полиције у најмање 53 земље широм свијета, укључујући Хрватску, навели да су кинески полицајци боравили у Хрватској само ради лакше комуникације са кинеским туристима, а сарадњу са Кином оцијенили су професионалном и позитивном.

- Ни из сопственог, нити из сазнања агенција са којима сарађује, Управа полиције нема информација о постојању или дјеловању нелегалних полицијских станица у Загребу или Хрватској - рекла је Бики.

Од 2018. године, током љетњих мјесеци, кинески полицајци су били учесници у пројекту "Хрватска - сигурна туристичка дестинација". Током 2020. и 2021. године кинески полицајци нису боравили у Хрватској, а ове године их је боравило осам, преносе хрватски медији.

Пекинг је негирао да има непријављене полицијске снаге ван своје територије.

Позивајући се на невладину организацију Сејфгард дифендер, која прати стање људских права у Кини, Си-Ен-Ен је објавио да у свијету постоји више од 100 кинеских полицијских станица које прате, малтретирају и понекад враћају у домовину кинеске држављане који живе у егзилу.