latinica  ћирилица
05/12/2022 |  08:22 ⇒ 09:06 | Аутор: РТРС

Међународни дан добровољног рада за економски и друштвени напредак (ВИДЕО)

Међународни дан добровољног рада за економски и друштвени напредак обиљежава се 5. децембра.
Гост Јутарњег програма - Фото: РТРС
Гост Јутарњег програмаФото: РТРС

Бањалучанка Анђела Шпановић из Бањалукеје покренула је заједно са пријатељима јединствену кампању за израду апликације WagWag, прве друштвене мреже намијењене животињама.

Шпановићева наводи да су кроз волонтирање и рад са животињама са улице закључили да постоји много људи који су спремни да помогну, али не знају начин.

Много је и оних који су помагали, али су изгубили контакт са тим животињама јер је непрактично очекивати од некога у другој држави да након што усвоји животињу одржава контакт са 10 људи који су учествовали у њеном спашавању.

- WagWag би ријешио оба та проблема стварајући профиле организација и појединачно животиња са којима би лако били "у контакту" без нарушавања приватности власника - каже Анђела.

Пројекат кошта нешто мање од 40.000 долара, а кампања на Kickstarteru траје до поноћи 17. децембра.

Млади из Лакташа недавно су самоинициајтивно, уз помоћ локалне заједнице и неколико организација, изградили прво кино на отвореном у овом мјесту.

- Жељели смо да створимо мјесто за младе гдје би они могли квалитетно проводити своје слободно вријеме. Циљ је био и да увежемо заједницу - изјавио је координатор иницијативе Михајло Пашић.