latinica  ћирилица
05/12/2022 |  08:26 ⇒ 08:29 | Аутор: ТАНЈУГ

Повољно вријеме омогућило наставак евакуације послије ерупције вулкана (ВИДЕО)

Побољшани временски услови омогуц́или су данас спасиоцима да наставе напоре за евакуацију и потрагу за могућим жртвама послије ерупције вулкан Семеру на индонежанском острву Јава.
Ерупција вулкана у Индонезији (Фото: EPA-EFE/SUSANTO) -
Ерупција вулкана у Индонезији (Фото: EPA-EFE/SUSANTO)

Вулкан Семеру у округу Лумајанг у провинцији Источна Јава избацивао је у недјељу густ пепео на више од 1.500 метара у висину, села и оближњи градови били су прекривени падајућим пепелом, али нема извјештаја о повријеђенима или жртвама, пренио је АП.

Стотине спасилаца распоређено је данас у најтеже погођеним селима Сумбервулух и Супитуранг, гдје су куће и џамије до крова затрпане тонама вулканских остатака.

До ерупције вулкана Семеру дошло је у недјељу ујутру по локалном времену, а евакуисано је близу 2.000 људи из области око вулкана.

Међутим, многи од њих вратили су се данас како би сачували стоку и покушали да заштите своју имовину.

Повећана вулканска активност јуче поподне навела је власти да позову људе да се држе најмање осам киломатара даље од вулкана, јер се изливала лава.

Семеру, познат и као "Велика планина", највиши је вулкан на Јави са 3.676 метара висине и један је од најактивнијих. Посљедњи пут је еруптирао прије тачно годину дана, када је погинуло најмање 50 људи.

Ерупција је услиједила након низа земљотреса на западу острва Јава, које се налази око 640 километара источно од Џакарте, главног града Индонезије.