latinica  ћирилица
05/12/2022 |  08:32 ⇒ 12:21 | Аутор: РТС

Дрецун: Вучић да процијени да ли је већа штета или корист од присуства Самиту у Тирани

Предсједник Одбора Скупштине Србије за КиМ Милован Дрецун рекао је да када видите благу реакцију ЕУ на понашање Приштине, а она треба да буде учесница самита у Тирани, онда Србија треба добро да размисли да ли ће бити већа корист или штета од њеног учешћа.
Милован Дрецун (Фото: TANJUG/DRAGAN KUJUNDZIC) -
Милован Дрецун (Фото: TANJUG/DRAGAN KUJUNDZIC)

Србија је најважнија земља Западног Балкана, шта нам вриједи састанак ЕУ са земљама Западног Балкана ако на том састанку не учествује Србија, нагласио је Дрецун.

У центру пажње јавности је све тежа ситуација за Србе на Косову и Метохији.

Предсједник Србије Александар Вучић разговараће са специјалним представником ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком.

Сусрет се одржава се у јеку тензија које је изазвала Приштина именујући на министарске позиције Србе по укусу Аљбина Куртија.

Након састанка са словачким дипломатом очекује се одлука о учешћу предсједника Србије на сутрашњем самиту Европска унија - Западни Балкан у Тирани.

Гостујући у Јутарњем програму РТС-а Дрецун је рекао да се самит у Тирани одржава у вријеме великих тензија између Запада и Руске Федерације због сукоба у Украјини и нема сумње да је самит стављен у функцију обуздавања Руске Федерације гдје ЕУ жели да демонстрира јединство у односу према овом региону, да покаже да је он у искључивој надлежности ЕУ и да ће она одређивати све кључне процесе у овом региону.

- Самит се одржава и када су на КиМ високе тензије због једностраних потеза Приштине и због најновијих догађаја када је Аљбин Курти покушао да у име српског народа у привремене приштинске институције инсталира неке појединце из српске заједнице, који немају готово никакву подршку српског народа. На тај начин се поништава изборна воља на минулим изборима, а са друге стране тиме желе да онемугуће било какав наставак дијалога у Бриселу - истакао је Дрецун.

Према његовим ријечима, Београд не може да прихвати такав једностран однос Приштине према српском народу на КиМ.

- Одлука да се Ненад Рашић постави да буде министар нити има легалитет, нити има легитимитет. Супротна је чак и такозваном уставу Косова. Не можете да одредите за представника српског народа некога ко не ужива повјерење тог народа. Ово ће бити оквир за одржавање самита - навео је Дрецун.

Напоменуо је да је кључна ствар геополитички аспект обуздаваља Руске Федерације и снажно везивање региона за ЕУ.

- Међутим, никако да нам стигне објашњење о неким изјавама неких званичника чланица. Имамо став Мађарске која се залаже за улазак Србије у ЕУ, став Њемачке која се бар декларативно залаже за проширење, али немамо званичан став, потврду ЕУ да је спремна на проширење. Изјаве иду у смјеру да ЕУ дугорочно гледано неће бити спремна да иде у нови процес проширења - упитао је Дрецун.

Да ли ЕУ може да испуни очекивања земаља Западног Балкана?

Предсједник Одбора Скупштине Србије за Косово и Метохију је навео да је португалски премијер рекао да ЕУ не може да испуни очекивања земаља Западног Балкана и да нема ни довољно новца у Унији да би се ишло у нови круг проширења.

- Када видите те изјаве и благу реакцију на понашање Приштине, а она треба да буде учесница самита, онда Србија треба добро да размисли да ли ће бити већа корист или већа штета од нашег учешћа - каже Дрецун.

Оцијенио је да је присуство, наравно, битно на свакој мултилатералној конференцији јер када сте тамо можете да браните своје интересе, браните своје ставове, да утичете на то какав ће бити завршни документ.

- Сада ће предсједник републике морати да извага посебно послије сусрета са специјалним изаслаником Мирославом Лајчаком и послије разговора са Милорадом Додиком, шта да ради, да ли да иде на самит или да одустане. Јасно је да и без присуства нашег представника тамо ће бити доста говора о КиМ - рекао је Дрецун.

Коментаришући изјаву Едија Раме да не би било добро ако би Србија отказала учешће на самиту у Тирани, каже да са једне стране Рама има право јер онда Србија неће моћи да се супротстави ономе што ће бити уперено против наших интереса, али са друге стране то можда не би била таква катастрофа као што он представља него би можда био још већи ударац, овом састанку и ЕУ.

- Која је најважнија држава Западног Балкана - Албанија. Па није. Србија је најважнија. Шта нам вриједи састанак ЕУ са земљама Западног Балкана ако на том састанку не учествује Србија. У шта ће се претворити тај састанак, у нападе на Србију. Мислим да је њима значајније присуство Србије него што ће нама донијети неку корист. Не треба бјежати од разговора - рекао је Дрецун.