latinica  ћирилица
05/12/2022 |  08:54 ⇒ 08:55 | Аутор: sputniknews.com

Преминуо Ник Болитијери

Ник Болитијери, један од најбољих тениских тренера свих времена, преминуо је у 91. години живота.
Ник Болитијери (Фото архив: EPA/GEORG HOCHMUTH) -
Ник Болитијери (Фото архив: EPA/GEORG HOCHMUTH)

Тренер који је српске тенисерке Јелену Јанковић и Монику Селеш довео до првог мјеста на ВТА листи и изњедрио невјероватне играче преминуо је послије болести инфекције бубрега.

Балотијери је 1978. године основао тениску академију под својим именом на Флориди која је до данас најчувенија академија која прави велике тенисере и тенисерке.

Као тренер радио је све до 88. године живота, а његове тренерске вјештине упознали су и Миомир Кецмановић и Филип Крајиновић. Био је један од главних разлога за успоне каријера звијезда попут Андре Агасија као и Марије Шарапове.

Сестре Серена и Венус Вилијамс направиле су невјероватне подвиге у женском тенису као и цјелокупно за бијели спорте, а тениске кораке унаприједиле су управо уз легендарног Болитијерија.

О смрти америчко-италијанског стручњака писало се и прије двије недјеље, када се он из постеље јавио како би демантовао тужне вијести, а његова кћерка се потом огласила и објаснила да се Болитијери тешко опоравља од инфекције бубрега.

Славни тренер који је рођен 1931. године тренерску каријеру започео је 1968. године у Порторику да би потом основао академију која је имала специфичан приступ играчима јер су током тренирања и живјели у комплексу академије.