latinica  ћирилица
05/12/2022 |  09:04 | Аутор: СРНА

Најбројнији мигранти из Бурундија, Индије и Кубе

Гранична полиција БиХ од почетка године спријечила је више од 5.400 нелегалних прелазака границе, али мигрантски притисак расте, посебно у посљедња три мјесеца, подаци су ове службе.
Гранична полиција БиХ - Фото: РТРС
Гранична полиција БиХФото: РТРС

Према подацима из Граничне полиције, забиљежен је пад броја миграната из Пакистана, који су раније били међу најбројнијим, док их је сада највише из Бурундија, Индије и Кубе.

- Највећи број незаконитих миграната откривен је изван граничних прелаза, у граничном појасу. Учестали су и покушаји кријумчарења миграната у теретним моторним возилима, гдје се мигранти скривају у приколице теретних возила, цистерне и подножје самих возила - рекла је за Дневни аваз портпарол Гранична полиција БиХ Франка Вицан Бошковић.

Ови случајеви најчешће су евидентирани на подручјима јединица Граничне полиције БиХ Орашје, Брод, Шамац, Градишка, а од самог почетка мигрантске кризе и у Зворнику.

Портпарол Граничне полиције БиХ поновила је константни проблем са којим је суочена ова агенција, а то је кадровска непопуњеност и недовољна материјално-техничка опремљеност.