latinica  ћирилица
05/12/2022 |  09:21 ⇒ 09:23 | Аутор: РТС

Дамир Микец званично најбољи стријелац свијета

Дамир Микец завршио је ову годину као први на свјетској ранг листи у дисциплини ваздушни пиштољ, чиме је добио титулу најбољег стријелца на планети у овој дисциплини за 2022. годину.
Дамир Микец (Фото: илустрација/EPA/ZURAB KURTSIKIDZE) -
Дамир Микец (Фото: илустрација/EPA/ZURAB KURTSIKIDZE)

Награда "Златна мета" уручена му је у Каиру, гдје је одржано посљедње велико такмичење - завршни турнир, "Куп председника", на коме је наш репрезентативац освојио златну медаљу. Признање су му уручили нови предсједник Свјетске стрељачке федерације Лућијано Роси и новоизабрани генерални секретар те организације Вили Грил.

- Ово је завршни турнир у години и за мене је окончан на најљепши могући начин. Са овим златом, понио сам и титулу најбољег стријелца године на свијету, освојио сам 13 медаља на највећим такмичењима и више и боље нисам могао, али сам пресрећан да сам успио у овој постолимпијској години да остварим такве резултате. То значи да нема опуштања, да се ради све јаче и јаче. Ово ми је укупно треће злато са завршног турнира и стварно сам презадовољан јер нисам у овој години послије Токија заиста очекивао да ће се ређати овако добри резултати, али, напоран рад се исплатио - рекао је најбољи стријелац свијета Дамир Микец.

Микец је био златни на Свјетским Куповима у Бакуу и Чангвону, у дисциплини малокалибарски пиштољ је освојио је злато на Свјетском шампионату и бронзу на Европском првенству.

Сем Микеца, међу десет најбољих на свјетским ранг листама се налази још троје српских стрелаца. Зорана Аруновић је друга на листи најбољих свјетских такмичарки ваздушним пиштољем. Теодора Вукојевић држи седмо мјесто ваздушном пушком, а Лазар Ковачевић је десети, истим оружјем, у мушкој конкуренцији.